Skocz do zawartości

Rozmnażanie Tłustoszy

witek_91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Próbuje rozmnożyć Wesera i już wsadziłem liście od nowych doniczek. Wygląda to tak:

ba2eac201bacd641m.jpg

Ten listek w prawym donlym rogu jest z odrobiną ukorzeniacza (sprawdzam czy pomoże). Mam je jeszcze przykryć kubeczkami czy nie? :). Odpiszcie, może nie tylko ja na tym skorzystam. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam skuteczność zawsze ponad 100% :) Nigdy nie było tak, że nic mi nie wyrosło. Jak na razie to zauważyłem, że największe znaczenia ma wilgotność. Nawet teraz zimą trzymam pudełko po ciasteczkach na parapecie i wyrastają mi śliczne tłustosze z sadzonek liściowych.

Może się wam przydać:

http://nepenti.pl/forumpl/Rozmnazanie-Tlus...scia-t2523.html

Odnośnik do odpowiedzi

nie wtykaj liści w glebe. Należy położyć liść na ziemi , ale tak by biała końcówka stykała sie z glebą. To właśnie z tej strony pojawi sie nowa roślinka.

Popatrzcie tu link

Porażająco skuteczna metoda rozmnażania z liści, korzeni itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Olgierd - ciekawa strona, szczegolnie invitro i przepisy :) tylko ze ja nic z tego nie rozumiem :D moze i podobny jezyk i wyrazy sa podobne ale masakra czytac taki dlugi tekst :D

jedyne co jestem pewny to wzory chemiczne i nazwy roslin :)

wie ktos ile rozmnozenie mucholowki przy pomocy in vitro zajmuje i jak to sie robi ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Mój esseriana sam sie rozmnożył aż miło, po transporcie kilka liści było nadłamanych i na miejscu tego uszkodzenia wyrosły małe tłustosze. Reakcja łańcuchowa przebiegała dalej że teraz całą doniczkę mam zarośniętą tłustoszem, ostatnio wypuścił aż 7 pędów.

Edytowane przez Chewa
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Moim najsukteczniejszym sposobem jest :

1 . Odrywam liść tłustosza z białą tkanką

2 . Przykładam go do podłoża ( nie zasypuje)

3 . Doniczkę w którą wkładam liść tłustosza przykrywam folią i dziurkuje

4 . Doświetlam

5 . Po 2 tygodniach mam małego tłustosza

Natępnym razem jeśli będziecie chcieli się dowiedzieć jak rozmnożyć poszukajcie wcześniej przed założeniem tematu ponieważ rozmnażanie było często poruszane na forum

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.