Muzyk Napisano 22 Lutego 2007 Share Napisano 22 Lutego 2007 Mój Nepenthes 'Hookeriana' też się niszczy. Dzbanki mu usychają, liście też nieciekawie wyglądają. Źle radził sobie w terrarium z wilgotnościa 60-80% i źle radzi sobie poza terrarium z wilgotnością 25-50%. Jest cały czas doświetlany, robactwa też nie ma. Poddaję się. Jeżeli padnie całkowicie, to wybiorę coś, co lepiej radzi sobie w domowych, parapetowych warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 22 Lutego 2007 Share Napisano 22 Lutego 2007 Daj tego hookeriane do terrarium i powinien po dłuższym czasie odżyć. Napisz nam jakie masz oświetlenie i ile podlewasz. To że trochę zmarniał po transporcie jest normalne, bo zmieniły się mu warunki. Teraz musi się zaaklimatyzować. Pozostało ci tylko czekać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzyk Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Witam Tym razem w sprawie innego dzbanecznika. Zakupiłem w Leroy Merlin bardzo zniszczoną Nepenthes x Ventrata (prawdopodobnie, bo do niej podobna jak dwie krople wody). Mam również drugą taką samą roślinę z Centrum Ogrodniczego JUCCA. Ta wygląda o niebo lepiej, tylko jeden dzbanek zaczyna usychać. Czy jest szansa, że te rośliny wydobrzeją po aklimatyzacji? Rozumiem, że uschnięte do połowy dzbanki można spisać na straty. Druga sprawa. Nawet w tych uschniętych do połowy dzbankach nadal znajdują się soki trawienne. Czy taki dzbanek ma szansę jeszcze coś przetrawić i wesprzeć roślinę? Jeśli tak, to nie będę ich odcinał, pomimo, że nieciekawie wyglądają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi