Skocz do zawartości

wilgotnosc i ewentualne dowilgatnianie.. ?

tomciowy

Rekomendowane odpowiedzi

jest troche pozno wiec bede sie streszczal.. czy warto stworzyc roslinka bardziej wilgotne srodowisko? duzo to daje..? czy np qpic im jakies terrarium albo poprostu szklany pojemnik? a moze wystarczy np wsadzic je na noc albo rano do lazienki (po wzieciu prysznica jest baaaardzo wilgotno ;p i to jest moj nie wiem czy dobry pomysl :) co o tym myslicie?) chodzi mi glownie o moja rosiczke i o to zeby miala wieksze krople.. w tej chwili zimuje ale za 2tyg ja wybudze i chce jeszcze dokupic jakies inne rosiczki.. mysle ze 3 marca na gieldzie w poznaniu cos dorwe a jak nie to odrazu zamawiam w necie..

Odnośnik do odpowiedzi

a moze wystarczy np wsadzic je na noc albo rano do lazienki (po wzieciu prysznica jest baaaardzo wilgotno ;p i to jest moj nie wiem czy dobry pomysl co o tym myslicie?)

Wg mnie nie jest to najlepszy pomysł. Gwałtowne zmiany wilgotności mogą nie wpływać dobrze na rosiczke (nie wiem czy na wszystkie :) testowałem na d.aliciae). Gdy wilgotność gwałtownie zmaleje stożek wzroztu robi się czarny. Roślina wygląda wtedy jakby była przypalona :).

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem bedzie kuweta z keramzytem.

Odnośnik do odpowiedzi

posiadam Drosera capensis 'alba' ale chce w caigu miesiaca kupic Drosera capensis, Drosera filiformis 'red' ,

posiadam takze

Dionaea muscipula "Regular form"

Pinguicula cyclosecta

w najblizszym czasie planuje zakup takze :

Dionaea muscipula 'Giant'

Dionaea muscipula "Red-green"

Dionaea muscipula 'all red'

EDIT: teraz zimuja wiec nie doswietlam.. tydzien temu kupilem zarowke do terrariow 60watt.. i jak tylko je wybudze zaczynam doswietlac..

a ten keramzyt to takie groszki male tak? i co z tym zrobic? np wysypac w terrarium i dopiero na to postawic podstawki i doniczki? i potewac ten keramzyt woda destylowana?

Odnośnik do odpowiedzi

uu :( 2 tygodnie w pokoju gdzie jest jakies 10*C

zaszkodzi jej to?

jak juz qpie kolejne roslinki radzicie mi kupic terrarium? albo zwykle akwarium?

Edit: Korzystaj z edycji postów. Mariusz Lesiuk.

Odnośnik do odpowiedzi

roslinki podalem jakie chce qpic wyzej.. a wiatraczek zapomocowany wewnatrz? czy taki zeby powietrze wymienial z pokojem?

a i nie chce otwierac nowego tematu wiec napisze tu.. co z zimowaniem mojej rosiczki capensis 'alba'? zaszkodzi jej to?

Odnośnik do odpowiedzi

roslinki podalem jakie chce qpic wyzej.. a wiatraczek zapomocowany wewnatrz? czy taki zeby powietrze wymienial z pokojem?

a i nie chce otwierac nowego tematu wiec napisze tu.. co z zimowaniem mojej rosiczki capensis 'alba'? zaszkodzi jej to?

Chodzi o to żeby w akwarium był ruch powietrza w przeciwnym razie szybko pojawi się pleśń, owszem możesz się bawic w montowanie chłodzenia od kompa ale jest to o wiele droższe a skutek jest ten sam.

Zasada jest taka ,że zimuje się tylko rosiczki klimatu umiarkowanego czyli takie które w naturalnym środowisku tracą górną częśc i dopiero odbijają na wiosnę. Lepiej przenieś roślinę w cieplejsze miejsce. :)

Odnośnik do odpowiedzi

uu 2 tygodnie w pokoju gdzie jest jakies 10*C

zaszkodzi jej to?

Nic jej nie będzie, nawet jeśli nie była doświetlana. U mnie capensisy na balkonie wykończył dopiero mróz. Doniczkami można było wbijać gwoździe.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.