tomciowy Napisano 17 Lutego 2007 Share Napisano 17 Lutego 2007 jest troche pozno wiec bede sie streszczal.. czy warto stworzyc roslinka bardziej wilgotne srodowisko? duzo to daje..? czy np qpic im jakies terrarium albo poprostu szklany pojemnik? a moze wystarczy np wsadzic je na noc albo rano do lazienki (po wzieciu prysznica jest baaaardzo wilgotno ;p i to jest moj nie wiem czy dobry pomysl co o tym myslicie?) chodzi mi glownie o moja rosiczke i o to zeby miala wieksze krople.. w tej chwili zimuje ale za 2tyg ja wybudze i chce jeszcze dokupic jakies inne rosiczki.. mysle ze 3 marca na gieldzie w poznaniu cos dorwe a jak nie to odrazu zamawiam w necie.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Zawsze warto... A jaka to rosiczka? Czym ją oświetlasz? (wielkość kropel zależy też od światła) Łatwiej wstawić ją do kuwety wypełnionej keramzytem, on wielokrotnie zwiększa powierzchnie parowania -> to najtańsza i najszybsza metoda zwiększenia wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 wszystko zalezy od tego jaka to rosiczka. u 90% znich wilgotnosc nie ma tak wielkiego znaczenia jak swiatlo a nawet zbyt wielka moze przyczynic sie do zaniku kropli (efekt odwrotny) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 a moze wystarczy np wsadzic je na noc albo rano do lazienki (po wzieciu prysznica jest baaaardzo wilgotno ;p i to jest moj nie wiem czy dobry pomysl co o tym myslicie?) Wg mnie nie jest to najlepszy pomysł. Gwałtowne zmiany wilgotności mogą nie wpływać dobrze na rosiczke (nie wiem czy na wszystkie testowałem na d.aliciae). Gdy wilgotność gwałtownie zmaleje stożek wzroztu robi się czarny. Roślina wygląda wtedy jakby była przypalona . Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem bedzie kuweta z keramzytem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz-turek Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Ale rosiczki nie potrzebują podobno tak bardzo dużo wilgotności ale róbcie jak uważacie :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciowy Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 posiadam Drosera capensis 'alba' ale chce w caigu miesiaca kupic Drosera capensis, Drosera filiformis 'red' , posiadam takze Dionaea muscipula "Regular form" Pinguicula cyclosecta w najblizszym czasie planuje zakup takze : Dionaea muscipula 'Giant' Dionaea muscipula "Red-green" Dionaea muscipula 'all red' EDIT: teraz zimuja wiec nie doswietlam.. tydzien temu kupilem zarowke do terrariow 60watt.. i jak tylko je wybudze zaczynam doswietlac.. a ten keramzyt to takie groszki male tak? i co z tym zrobic? np wysypac w terrarium i dopiero na to postawic podstawki i doniczki? i potewac ten keramzyt woda destylowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 tomciowy, rosiczki capensis się nie zimuje. Opisz w jakich warunkach ją aktualnie masz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciowy Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 uu 2 tygodnie w pokoju gdzie jest jakies 10*C zaszkodzi jej to? jak juz qpie kolejne roslinki radzicie mi kupic terrarium? albo zwykle akwarium? Edit: Korzystaj z edycji postów. Mariusz Lesiuk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 To zależy jakie chcesz roślinki, a tym Ty zdecydujesz. Wtedy radzę poszukać na forum informacji o danym gatunku i wszystko będzie jasne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Proponuję Ci (jak już się zdecydujesz) zakupic akwarium mniejszy wydatek a efekt ten sam, ale pomyśl wtedy o jakims wiatraczku np. takim do laptopa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciowy Napisano 18 Lutego 2007 Autor Share Napisano 18 Lutego 2007 roslinki podalem jakie chce qpic wyzej.. a wiatraczek zapomocowany wewnatrz? czy taki zeby powietrze wymienial z pokojem? a i nie chce otwierac nowego tematu wiec napisze tu.. co z zimowaniem mojej rosiczki capensis 'alba'? zaszkodzi jej to? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 roslinki podalem jakie chce qpic wyzej.. a wiatraczek zapomocowany wewnatrz? czy taki zeby powietrze wymienial z pokojem? a i nie chce otwierac nowego tematu wiec napisze tu.. co z zimowaniem mojej rosiczki capensis 'alba'? zaszkodzi jej to? Chodzi o to żeby w akwarium był ruch powietrza w przeciwnym razie szybko pojawi się pleśń, owszem możesz się bawic w montowanie chłodzenia od kompa ale jest to o wiele droższe a skutek jest ten sam. Zasada jest taka ,że zimuje się tylko rosiczki klimatu umiarkowanego czyli takie które w naturalnym środowisku tracą górną częśc i dopiero odbijają na wiosnę. Lepiej przenieś roślinę w cieplejsze miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 uu 2 tygodnie w pokoju gdzie jest jakies 10*C zaszkodzi jej to? Nic jej nie będzie, nawet jeśli nie była doświetlana. U mnie capensisy na balkonie wykończył dopiero mróz. Doniczkami można było wbijać gwoździe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Lutego 2007 Share Napisano 18 Lutego 2007 Widze Mariusz jest ekstremalnym hodowcą patrzec jak nowa odmiane otrzyma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi