Skocz do zawartości

Szkodniki runda druga (ostra ofensywa pasożytów)

BugKiller

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem, że na tłustoszach i rosiczka w terra są trawione małe muszki, stwierdziłem, że to ziemiórki i to normalne i, że będą dla nich dobrym pożywieniem, to tylko dobrze podlewałem rośliny wszystkie w terra, żeby larwy nie zjadły korzeni od wysuszenia. Po jakiś 2 tygodniach zauważyłem żółknące liście kapturnicy (tej co po zimowaniu jej tak słabo liście rosły), zacząłem ją oglądać i zauważyłem, że pomiędzy kapturami są nici pajęczyny. To samo jest z drugą kapturnicą (tzn. tylko ta pajęczyna), ale ta rośnie znakomicie. Dodatkowo zauważyłem, że w większości doniczek znajdujących się na wyższej półce jest biały nalot w dość sporych ilościach, w jednej doniczce z młodymi sadzonkami jest tego naprawdę dużo i powstało to w bardzo krótkim czasie (na 90% to pleśń). Torf w obu kapturnicach (w jednej jest mech to może dlatego, ale druga nie mam pojęcia czemu) bardzo dziwnie intensywnie pachnie, to taki zapach ziemi ogrodniczej (rośliny na 100% są w torfie i to od kilku miesięcy). W doniczce jednej tej gorzej rosnącej kapturnicy znalazłem całą masę różnych robaczków (małe białe- raczej przędziorki, ale na liściach nie ma dla nich charakterystycznej białej lepkiej powłoki, tylko cienkie niteczki pomiędzy liści, które równie dobrze mógł zrobić pająk, drugie białe robaczki - mniejsze od poprzednich i jakby bardziej wyrazisty biały kolor (może mi się zdaje)- nie wiem co to, czarne (brązowe) malutkie robaczki - nie mam pojęcia, jakieś stosunkowo duże kokony podobne do kokonów dzikunów, ale są białe i mniejsze - nie mam pojęcia). Co mam zrobić?? Za co ta cholerna plaga?? Rośliny rosnące na dolnej półce rosną doskonale z tym, że te na dole są w dużo większej wilgotności i niższej temp. Oczywiście mogę spróbować wszystkie rośliny u góry poprzesadzać, ale co z małymi gęsto rosnącymi sadzonkami?

EDIT: Biały nalot występuje tlyko w kapturnicach i małych sadoznkach

EDIT2 : W drugiej kapturnicy są też robaczki, ale w znacznie mniejszych ilościach

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość ozzzzy

Troszeczke haotycznie to napisałęś :P:P . Jak napiszesz plan ramowy czy jakos tak to będzie inaczej, napisz naprzykład tak:

1)tłustosz

a)żółty plamy na liściach i łodyzde

b)ziemiórki, mrówki, chrząszcze...

c)pajęcze nici nici na spodzie liścia.

Wybudziłem je z zimowania i po 2 dniach zauważyłem plamy na liściach, następnie zauważyłem je na łodydze...bla,bla,bla

Nie pisałe oczywiście o twoich roślinkach tylko tak przykładowo. :P:P

P.S. nie wiem czy tłostosz ma liście i łodyge, tak wziąłem pierwszą lepszą roślinkę :lol:

Odnośnik do odpowiedzi

1. Purpurowa kapt.

a) dziwny zapach torfu (jakby ziemia)

b ) duża ilość różnorodnych robaków (patrz wyżej)

c) pleśń

d) delikatne pajęczynki pomiędzy kapturami (bardziej jak pajęcze niż przędziorkowate)

e)2 miechy po zakończeniu zimowania

f) ogólnie roślina rośnie dobrze, ale nie chcę czekać na najgorsze

2. x Cataesbei kapt. (czy jakoś tak)

a) wszystko to samo co u purpurowej +

b ) żółknąte liście

c) ogólnie słaby stan rośliny

3. Gęsto posadzone sadzonki (już dość duże, ale za małe do rozsadzenia) Capensisa

a)gęsta trudna do pozbycia się pleśń (biały osad)

Odnośnik do odpowiedzi

Na pleśń topsin bądz citrosept ( lepsze rozwiązanie gdyż uodparnia rośłine na działanie pleśni ,grzybów i jest naturalny). Na robaki basudin i nomolt powinny Ci pomóc ( 2 razy w tygodniu zlej ziemie):) Do x Cataesbei możesz dorzucic z 5 granulek osmocote Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy przesadzanie coś da bo przetrwalniki przeniosą się wraz z rośliną, ale jeśli chcesz miec spokój na pewien czas z pleśnią i robalami zastosuj się do zaleceń Cryptococcus i moich :) czyli przesadz i spryskaj ziemie i rośline:-)

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie te wszystkie specyfiki mogę kupić?? najlepiej przez internet, bo nie daleko mnie jest tylko NOMI, a nie dawno pytałem się o topsin to mi powiedzieli, że nie mają w ogóle żanych środków tego typu.

PS. a co z sadzonkami, będzie ciężko je rozsadzić, bo są za małe, a u nich jest tylko pleśń.

PS2. Mówiąc wszystko masz namyśli wszystkie rośliny w terra, czy tylko te zainfekowane?? Oczywiście te chore odizolowałem od reszty

Odnośnik do odpowiedzi

a ten osmocote ma być do trawnika, iglaków, dom i ogród, do rododendronów czy ogród?? dużo jest równych wersji nie wiem co wziąść.

PS. Z jednego sklepu udało mi się znaleźć tylko:

http://e-hortico.pl/go/_info/?user_id=NOMO...r_id=&code=

http://e-hortico.pl/go/_info/?user_id=TOPS...r_id=&code=

Mogą być te + osmocote (tylko powiedzcie jaki i ile go mam wziąć (wolałbym jak najmniej).

Strona z osmocote http://e-hortico.pl/go/_search/full_search..._words=osmocote co wybrać??

EDIT: A co powiecie o Diazolu?? Zależyt mi na szybkiej odp. bo chcę jeszcze dziś zamówić.

Odnośnik do odpowiedzi

OK zamówiłem z e-hertico te rzeczy:

nazwa: Nomolt 150 SC 15 ml

ilosc: 1

cena brutto: 18.00 PLN

nazwa: Topsin M 500 SC 50 ml

cena brutto: 10.50 PLN

nazwa: Osmokote 300 g dom i ogród

cena brutto: 13.00 PLN

Wszystko ok?? Dodatkowo zamówiłem z nepenti od razu podłoża dla kapturnic i rosiczek , akurat wtorek jutro to mi pocztą wyślą.

PS. Wszystkiego wziąłem najmniejsze dostępne ilości, bo ceny tych środków nie są za niskie, reszty podawanych przez Ciebie tam nie mieli, a chciałem wszystko z jednego sklepu zamówić.

Gdzieś czytałem też, że dobrym sposobem na pleśń i niektóre szkodniki jest też położenie pestki od grejfruta na torfie i od czasu do czasu spryskanie rośliny i podłoża wyciągiem z grejfruta, co wy na to?? może spróbować zanim paczka przyjdzie??

EDIT:

A najlepsze jest to, że moja mama tak bardzo cieszy sie z mojego Hobby, że postanowiła za wszystko zapłacić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Pogrzebałem troche i oto co znalazłem( są to specyfiki bezpieczne dla roślin):

Decis

Nomolt 150 sc

Basudin 600 ew

Biosept 330sl ( wyciąg z grapefriuta naturalny i uodparnia rośliny niestety drogi)

Topsin 500 sc

Benlate

Benomyl

Fongarid

Dithane

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.