Skocz do zawartości

Twórczosc Marzec-kwiecien 2007!

Rekomendowane odpowiedzi

Konkurs będzie odbywał się cyklicznie, co około dwa miesiące. W tym temacie nie ma żadnych rozmów o zdjęciach, żadnych ocen, żadnych komentarzy - TYLKO I WYłąCZNIE POSTY Z WKLEJONYMI RYSUNKAMI. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, proszę zadawać je tutaj:

http://nepenti.pl/forumpl/Komentarze-opini...unek-t4213.html

Zasady:

1. Umieszczamy wyłącznie własne rysunki poniższych roślin owadożernych. Jesteśmy szczególnie wyczuleni pod tym względem. Złamanie praw autorskich wiąże się z ostrzeżeniem i wykluczeniem ze wszystkich konkursów. Nie używamy również rysunków zaprezentowanych w dziale opracowania gatunków na forum. Wykonany rysunek może być zeskanowany lub przesłany pocztą do zeskanowania go przez nas.

W tym konkursie rysujemy jedną z trzech, dorosłych roślin:

a. nepenthes hamata (cała roślina z minimum 3 pułapkami + zbliżenie na pułapkę z 2 profili)

b. drosera cistiflora (cała roślina z kwiatem + zbliżenie na kwiat + zbliżenie na liść)

c. pinguicula planifolia (cala roślina z kwiatem + zbliżenie na kwiat z 2 profili)

Zdjęcia można odnaleźć tutaj:

http://www.humboldt.edu/~rrz7001/

2. Każdy może umieścic jeden rysunek i dowolnie edytować swój post do końca trwania konkursu (31 marzec godzina 23:59:59). Minimalna wielkość rysunku to A4, po 5cm marginesu z każdej strony, a więc, np kwiat pinguicula planifolia musi być oddalony o około 5cm od górnej krawędzi kartki, a spód rośliny około 5cm od jej dołu. Dzięki temu wszystkie rysunki będą tego samego formatu.

3. rysunki wykonujemy w czarno - białych barwach, z cieniowaniem, ręcznie lub na komputerze, ale tworząc go od nowa np. na tablecie, bez przeróbek istniejących zdjęć. W grę wchodzą wszystkie techniki od ołówka, długopisu, flamastrów, pióra po aerograf i takie formy graficzne jak np. litografia itp. Technikę wykonania podajemy w poście. Wykonany ręcznie rysunek można obrobić na komputerze, np zwiększając kontrast, przyciemniając go, wygładzając, czyszcząc zabrudzenia itp ale tak by wyglądał jak najbardziej naturalnie.

1 kwietnia zostanie stworzony temat z głosowaniem, które będzie trwało do końca miesiąca i zostanie otwarty kolejny temat konkursowy...itd itd itd

Wygrywający otrzymuje dyplom pamiątkowy oraz 100zł do wydania na nasiona oraz podłoża i doniczki w sklepie Nepenti.pl.

Serdecznie zapraszamy do publikowania własnej twórczości!

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam talentu ale spróbuje :P

Na rysunku jak widać jest drosera a rysunek został wykonany ołówkiem :)

ee064f78dc86e77cmed.jpg

ba88187f2af4538c.jpg

d058cbb3db4b9896med.jpg

Załóżmy że są to nasiona (w powiększeniu oczywiście :P )

9cb22722c7190638.jpg

I znów kwiat :P

40ccb0aead5d394bmed.jpg

Rysunki nie są piękne (rysowałem jeden ok.10 min. i na dodatek talentu nie mam do rysowania :D )

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Oto moje rysunki . Włożyłem w nie troche serca . Mam nadzieje że wam się spodobają . oczywiście to na kartce obok roślin to nie jest jakieś tam brudne czy coś tylko wycieniowane ołówkiem :)Oto drosera cistiflora

Edytowane przez Chicken
Odnośnik do odpowiedzi

I coś ode mnie, w sumie to mój pierwszy post tutaj, kilkanaście dni temu kupiłem ogromny zestaw roślin w nepenti.pl i jestem nimi zafascynowany :) co przelewam na papier....

Zbliżenie na "zbiorniczki", oraz cała roślina, jak tylko będę miał chwile dopieszczę ją jak dzbaneczki, jeśli nie będzie tutaj aktualizacji można przyjąć iż jest to ostateczna wersja (z braku czasu :/ - praca,praca,praca)...

Technika: ołówek, cienkopis + tablet i photoshop

Pozdrawiam

Sebastian "Yoshi" Woszczyk

nepenthes hamata

ZBLIŻENIE NA DZBANECZKI

roslinka.jpg

CAŁA ROŚLINA

roslinka2.jpg

Edytowane przez Yoshi
Odnośnik do odpowiedzi

nepenthes hamata

technika: ołówek

A4

Szerokość: 1169 pikseli

Wysokość: 827 pikseli

Rozdzielczość w poziomie: 100 dpi

Rozdzielczość w pionie: 100 dpi

rysunek1.jpg

rysunek2.jpg

rysunek3.jpg

Edytowane przez ulka
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.