Skocz do zawartości

[CZERNIEJĄCE STOŻKI WZROSTU] - jaki powód?

nitka

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Zauważyłem u moich Alicji i Dielisany objaw czerniejących stożków wzrostu listków czego następstwem są niedorozwinięte listki i ich suche końcówki. co to może być????z góry dziękuje i pozdrawiam. Oto fotki:

post-1416-1172250674_thumb.jpg

post-1416-1172250690_thumb.jpg

post-1416-1172250707_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też tak u niektórych roślinach było, jak je kupiłem juz tak miały.Było tak u D. aliciae, D. coccicaulis i D. nidiformis. u dwóch pierwszych sytuacja się poprawiła bez ingerencji z mojej strony, teraz są juz normalne.Myśle że moze być to spowodowane tym, że kupowałem rośliny zimą, około godziny trwał transport ze sklepu do domu wiec mogły nieco zmarznąć i delikatne stożki wzrostu się uszkodziły.

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dziwne przypadki mają zwykle banalne wytłumaczenie, którego nie można znaleźć. U mnie takie coś też się pojawiało. Te sczerniałe włoski były niesamowicie twarde, ale znowu liście otwierały się normalnie. Miały normalne warunki wilgotnościowe i świetlne. Także w moim przypadku ani wahania wilgotności, ani brak światła odpadają. Być może nie jest to spowodowane jednym czynnikiem, ale jakąś serią. Być może jest to spowodowane przez jakieś mikroorganizmy. Nie wiem co by na to poradzić. Ale sadzę, że liście nie rozwijają Ci się, bo roślinka jest słaba. Przynajmniej na moje oko nie wygląda za zdrowo. Chyba nie masz się czym przejmować. Idzie wiosna i słoneczko. Wystawiaj ją na dużą ilość słońca. Zobaczysz, ze roślina będzie normalnie rosła. Ja kiedyś jeszcze usuwałem te sczerniałe włoski, nie wiem czy to pomagało czy nie.

Odnośnik do odpowiedzi

otoz moja aliciae miala normalne 'biale' wloski na stozku i mlodych nierozwinietych lisciach kiedy stala na parapecie zachodnim - mozna sie domyslec ze byla zielona. odkad przenioslem ja pod 3x 36 W jest czerwona ale i wloski na stozku i mlodych lisciach czarne. na 100% nie ma to zwiazku z wilgotnoscia czy tez podlewaniem poniewaz na tej plaszczyznie nic sie nie zmienilo.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.