nitka Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 witam. Zauważyłem u moich Alicji i Dielisany objaw czerniejących stożków wzrostu listków czego następstwem są niedorozwinięte listki i ich suche końcówki. co to może być????z góry dziękuje i pozdrawiam. Oto fotki: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Jak podlewasz roślinkę? Czy ma dodatkowe oświetlenie?Jeśli tak, to jakie? Są jakieś szkodniki w ziemi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nitka Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 Podlewam destylką , oświetlenie to świetlówka 6400K ok. 15 cm od roślinki. Szkodników nie ujawniłem.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 A może za dużo podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 U mnie identycznie to wyglądało, kiedy były za gwałtowne spadki wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nitka Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 no może i racja z tą wilgotnością... okres grzewczy sprzyja takim wahaniom wilgotności.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 no ja też to mam i narazi emi liści nie wypuszczają ale roślina się trzyma jakoś ale z czasem to minie napewno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Po długim namyśle, sądze, że to poprostu zmienne temperatury i wilgotność, wpływa na to, że roślinka nie wytwarza zdrowych liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Jest to spowodowane brakiem wystarczającej ilości światła Przynajmniej u mnie tak było Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Napisał, ze ją doświetla, to raczej odpada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nitka Napisano 23 Lutego 2007 Autor Share Napisano 23 Lutego 2007 Doświetlam, doświetlam.... Zobaczymy. Mam nadzieje że to się zmieni na lepsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 u mnie też tak u niektórych roślinach było, jak je kupiłem juz tak miały.Było tak u D. aliciae, D. coccicaulis i D. nidiformis. u dwóch pierwszych sytuacja się poprawiła bez ingerencji z mojej strony, teraz są juz normalne.Myśle że moze być to spowodowane tym, że kupowałem rośliny zimą, około godziny trwał transport ze sklepu do domu wiec mogły nieco zmarznąć i delikatne stożki wzrostu się uszkodziły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 Takie dziwne przypadki mają zwykle banalne wytłumaczenie, którego nie można znaleźć. U mnie takie coś też się pojawiało. Te sczerniałe włoski były niesamowicie twarde, ale znowu liście otwierały się normalnie. Miały normalne warunki wilgotnościowe i świetlne. Także w moim przypadku ani wahania wilgotności, ani brak światła odpadają. Być może nie jest to spowodowane jednym czynnikiem, ale jakąś serią. Być może jest to spowodowane przez jakieś mikroorganizmy. Nie wiem co by na to poradzić. Ale sadzę, że liście nie rozwijają Ci się, bo roślinka jest słaba. Przynajmniej na moje oko nie wygląda za zdrowo. Chyba nie masz się czym przejmować. Idzie wiosna i słoneczko. Wystawiaj ją na dużą ilość słońca. Zobaczysz, ze roślina będzie normalnie rosła. Ja kiedyś jeszcze usuwałem te sczerniałe włoski, nie wiem czy to pomagało czy nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 otoz moja aliciae miala normalne 'biale' wloski na stozku i mlodych nierozwinietych lisciach kiedy stala na parapecie zachodnim - mozna sie domyslec ze byla zielona. odkad przenioslem ja pod 3x 36 W jest czerwona ale i wloski na stozku i mlodych lisciach czarne. na 100% nie ma to zwiazku z wilgotnoscia czy tez podlewaniem poniewaz na tej plaszczyznie nic sie nie zmienilo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi