Lukasz_Nepenti Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 ledwo go sfotografowalismy, a on wciaz rosnie i pnie sie w gore! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Niedługo mnie przerośnie. Fajnie zanika w paru miejscach przy samym szczycie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 24 Lutego 2007 Share Napisano 24 Lutego 2007 W internecie przeczytałem że dorasta do 30 centymetrów, ale to chyba nieprawda. A tak poza tym, to znalazłem takie wymiary dla poszczególnych gat. byblisów : -Byblis aquatica - do 45cm. - jednoroczny -Byblis filifolia - do 60cm - jednoroczny -Byblis gigantea - do 70cm - wieloletnia -Byblis lamellata - do 45cm - wieloletnia -Byblis liniflora - do 15cm - jednoroczny -Byblis rorida - do 30cm - jednoroczny Panie Łukaszu, czy na CPUK forum już go widzieli ?? Stawiam, ze tak. Któż by nie chciał podzielić się widokiem tak pięknej i dużej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 24 Lutego 2007 Autor Share Napisano 24 Lutego 2007 generalnie zauwazylem, ze gdy roslina nie ma super oswietlenia i do niego ciagnie to moze sie wydluzac prawie w nieskonczonosc jezeli te swiatlo bedzie sie zmieniac. Gdy rosnie w szklarni, do gory, nie jest tak dlugi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Ciekawe czy to ten z mojego nasiewu. heheh. A jeżeli chodzi o roślinę jednoroczną, to chyba bym się tutaj zastanowił. Może w naturze i jest jednoroczny. Pewnikiem nie wytrzymuje suchych lat w Australii. Ale u mnie Byblis liniflora rosła więcej niż rok, u Łukasza tak samo! Także nie wiem jak to z tą jednorocznością. Tak samo kwitła u mnie też kilkakrotnie i ciągle rosła... A typowe rośliny jednoroczne chcecie, nie chcecie zawsze po wydaniu nasion padają. A kwitnienie kilkukrotne i kilkukrotne wydawanie nasion nie należy do cech jednoroczniaków! Także to chyba się tak przyjęło spoglądając na naturę. Ale może genetycznie to nie jest jednoroczna. Pewnie tylko nie wytwarza przetrwalników na cienki okres i pada... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi