Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE] - za niska temperatura?

dammian0

Rekomendowane odpowiedzi

witam trzymam roslinke ,,regular form" juz od 6 tygodni , w zimnym pomiesczeniu z tym ze temperatura wynosi tera ok -10 dzis poszedełem zobaczyc i ziemia była zamarznieta na kamien, czy nic sie nie stanie ? wyjełem ja na chcwilke postaweiłem na parapecie co robic / podpowiedzcie

Odnośnik do odpowiedzi

może będzie jeszcze żyć. kiedyś czytałem że minusowe temperatury tylko mrożą liście one usychają ale że później odrastaja na wiosnę. więcej nie trzymaj w takim pomieszczeniu.

Odnośnik do odpowiedzi

witam trzymam roslinke ,,regular form" juz od 6 tygodni , w zimnym pomiesczeniu z tym ze temperatura wynosi tera ok -10 dzis poszedełem zobaczyc i ziemia była zamarznieta na kamien, czy nic sie nie stanie ? wyjełem ja na chcwilke postaweiłem na parapecie co robic / podpowiedzcie

Muchołówke powinno się zimować w temp maks od 0 do 10, poniżej temperatury roślina może zginąć lub w najlepszym przypadku stracić wszystkie pułapki.

Odnośnik do odpowiedzi

No z temperaturą -10 to trochę przegiąłeś. Muchołówki można co prawda przyzwyczaić do mrozów ale stopniowo. Musisz teraz raczej poczekać i obserwować czy będzie puszczała nowe liście. Jeszcze nie wszystko stracone. U mnie na balkonie stały muchołówki w doniczkach, pozamarzały tak, że można było gwoździe doniczkami wbijać (doniczki nawet 5 cm średnicy) i chyba będzie dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam.Ja postanowiłam wystawić moje roślinki na balkon już w listopadzie.Wszystko było ok.do czasu kiedy pogodzie zechciało się zrobić psikusa i przez 3 dni chwycił mróz i śnieg.Sciągnełam z balkonu bałwanki,zamarzniete na kość.Wszystkie przeżyły,tylko straciły liście z półapkami.Ja poprostu przeniosłam do garażu i tam już nie było mrozów,ale zimowałam dalej.Musisz obserwować swoją roślinkę,jak zacznie puszczać nowe listki to przenieść w ciepłe miejsce i zakończ zimowanie

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem w identycznej sytuacji. Roślina zmarzła. Obciąłem wszystkie liście i przeniosłem rośline do cieplejszego pomieszczenia (zacząłem wybudzanie ok.15 stopni + stopniowo więcej wody).

Jeśli roślina posiada zielone częsc tj. bulwa, kłącze to nie masz sie o co martwić. Zacznie powoli rosnąć. Pamiętaj też, że musi być doświetlana, bo jest jeszcze za mało naturalnego swiatła.

Życze powodzenia. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Życzę Tobie i Twojej roślince jak najlepiej, a u mnie była taka historia. Ja zimowałem roślinkę na strychu, gdzie temperatura zazwyczaj była ciągle ok . 2-5 stopni, miałem roślinkę już znosić, ale coś mnie tkneło i tą jedną noc jeszcze darowałem, jak na złość tej nocy mósiały być temp. ujemne. Następnego dnia roślinkę znosiłem, szykowałem się na wiosnę na rozsadę bo miałem w donczce chyba 6-7 sadzonek. Spisałem roślinkę na straty, ale nie ! Roślinkę systematycznie ale nie za dużo podlewałem, a tu jedna sadzonka przetrawa. Więc pochopnie nie wyrzucaj, miej cierpliwość i nadzieję.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość j4gla

mialem podobny problem i roslinka doszla do siebie wiec miejmy na nadzieje ze twoja spotka podobny los :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.