Cryptococcus neoformans Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Wiadomo, że światło słoneczne wykazuje różny rozkład widma (składowych długości fal) w zależności od pory dnia w danym obszarze geograficznym. Poza tym dochodzą także różnice w temperaturze barwowej (które nie są w 100% związane z rozkładem widma). Wiadomo także w zależności od w/w rośliny korzystają w ciągu doby z różnych układów fotosyntetycznych (zawierających barwniki asymilacyjne o różnej absorbcji fal świetlnych), a poza tym rośliny w zależności od nich syntezują różne barwniki. Odnośnie tego kilka moich pytań. 1) Czy ktoś z was zna rozkład widma światła słonecznego w strefach tropikalnych i subtropikalnych w ciągu doby? 2) Czy ktoś z was zna rozkład temperatury barwowej światła słonecznego w strefach tropikalnych i subtropikalnych w ciągu doby? 3) Czy ktoś z was próbował korygować oświetlenie względem w/w. To znaczy czy próbowaliście oświetlać rośliny świetlówkami o różnym rozkładzie widma, o różnej temperaturze barwowej zmieniając długość ich pracy w ciągu doby, tak by jak najbardziej zbliżyć się do wartości oświetlenia w warunkach naturalnych? Mam zamiar poeksperymentować (oczywiście w granicach możliwości) i ciekawy jestem waszych spostrzeżeń, ewentualnie wiadomości w w/w problemach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Cryptococcus neoformans ciekawe rzeczy piszesz. Nigdy się nad tym tak dogłębnie nie zastanawiałem. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pierwsze dwa pytania. Co do trzeciego, to z mojego doświadczenia wynika, że dodanie lampy z promieniowaniem UV jest korzystne i doprowadza do pięknego wybarwiania się roślin. Oczywiście związane to jest z odpowiednim kwantowaniem, porcjowaniem energii. W tym celu syntetyzowane są dodatkowe karotenoidy (różnież dla ochrony chlorofilu). Mam także inne doświadczenie. Mianowicie rośliny wystawione spod masy świetlówek paliły się na słońcu. Być może intensywność oświetlenia oraz zakres widma widzialnego była taka sama. Jednak słońce niesie ze sobą także inne rodzaje energii i promieniowania. Choćby ogrom energii cieplnej w postaci podczerwieni, a także nadfioletu. Żadna lampa nie może imitować idealnie takiego samego widna i energii co słońce. Chciałbym jednak zauważyć maleńką niedokładność w twoim wstępie. Rośliny korzystają z obu układów jednocześnie. Z fotosystemu PS II i PS I. Są to systemy uzupełniające się. Dopełniając twoją wypowiedź: rośliny faktycznie absorbują różne widma światła. Jest to przede wszystkim fiolet i granatowy absorbowany intensywniej przez chlorofil "b" w PSII (maksimum absorpcji światła o długości 680 nm), oraz pomarańcz i czerwień absorbowany intensywniej przez chlorofil "a" w PS I (700 nm). Z absorcją widma światła są także związany fitrochrom, który w zależności od długości fal absorbowanego światła wywołuje kwitnienie o różnych porach roku. Fitochrom P660 (długość fali 660 nm) i fitochrom P 730 (długość fali 730 nm). Chyba trochę przesadzasz z tą dokładnością rozkładu fal świetlnych w różnych strefach geograficznych. Zapewne są one różne, ale najistotniejszą rolę odgrywa tam długość dnia. Jest to związane z przekształcaniem się wzajemnie fitochromów i ich trwałością (lub brakiem!) w nocy. Oczywiście dodatkowe czynniki takie jak temperatura i wilgotność też ogrywają swoją rolę jako wyznacznik kwitnienia. Lepiej będzie Ci szła hodowla, jak będziesz mógł dostarczyć swoim roślinom odpowiednio intensywne oświetlenie. Przy jednoczesnym zastosowaniu się do odpowiednich długości dni (w różnych porach roku) i dodatkowych czynnikach atmosferycznych jak okres suszy, chłodny okres, albo duże amplitudy. Oczywiście twój pomysł na eksperyment jest super, chętnie posłucham, jak będziesz miał wyniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Cryptococcus neoformans muszę przyznać, że poruszyłeś ciekawy temat :-] W literaturze najczęściej opisuje się wpływ na wegetację i kwitnienie rośliny takich czynników jak: - długość dnia oraz tendencja i szybkość tych zmian (dzień coraz dłuższy lub coraz krótszy), - zmiany temperatury (skorelowane z długością dnia), - zmiany wilgotności otoczenia i/lub podłoża - okresy suche, okresy deszczowe, Oczywiście jakość oświetlenia też ma znaczenie. Jednak nie spotkałem się z opisami wpływu (lub braku wpływu) zmian widma światła w ciągu dnia/roku na rośliny. Sądzę, że w większości przypadków będzie to wpływ nikły ale.... kto wie. Jeżeli czegoś się doszukam dam znać. Na uczelni fizjologię roślin będę miał na jesień więc z pewnością odświeżę temat. Ps. Cephalotus dał wyczerpującą odpowiedź którą osoby zainteresowane mogą sobie spokojnie rozszerzyć (jeśli kogoś to interesuje . Dla zainteresowanych polecam: www.sfn.edu.pl/unesco_kity/skrypt_fotosynteza.pdf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 A ja napisze króciutko: z analizy zapotrzebowania na poszczególne długości fal wynika, że jeżeli oświetlenie ma byc intensywnie stymulujące to trzeba dostarczyc światła o barwie niebieskiej i czerwonej. Praktycznie dobrą kombinacją jest połączenie np. świetlówek PowerGlo i AquaGlo. Wielu autorów (np. na CPUK) jako optymalne wskazuje użycie świetlówek o mocy 36W - rozmiary ida tu w parze z ilością dostarczanego światła, z podbiciem barwy niebieskiej i czerwonej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 27 Lutego 2007 Autor Share Napisano 27 Lutego 2007 A ja napisze króciutko: z analizy zapotrzebowania na poszczególne długości fal wynika, że jeżeli oświetlenie ma byc intensywnie stymulujące to trzeba dostarczyc światła o barwie niebieskiej i czerwonej. Praktycznie dobrą kombinacją jest połączenie np. świetlówek PowerGlo i AquaGlo. Wielu autorów (np. na CPUK) jako optymalne wskazuje użycie świetlówek o mocy 36W - rozmiary ida tu w parze z ilością dostarczanego światła, z podbiciem barwy niebieskiej i czerwonej. To wiem. O tym zresztą pisał Cephalotus powyżej. A co do mocy myślę, że nie ma to większego znaczenia. Ważna jest wydajność takiej świetlówki (ile luxów/candeli/lumenów przypada na m2. Jeśli ona jest większa (jak w nowego typu świetlówkach) nie ma wpływu moc tej świetlówki. Nie bardzo zrozumiałeś zagadnienie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Hymmm bardzo ciekawe co prawda nie znam rozkładu barw ale słyszalem ze barwa swietlna 2700K wspomaga kwitnienie (a nie wiedzialem dlaczego) teraz sie zastanawiam to rozumiem zasade działania tego mechanizmu: Im dzien jest dłuzszy tym wieczor i poranek są dłuższe a wtedy barwa światla (bo słonca jeszcze lub juz niema) jest wlasnie zblizona do 2700k czyli zwiekszajacy sie udział tej barwy w ciagu dnia prawdopodobnie mowi roslinie ze zbliża sie lato i mozna kwitnać. To taki mały oftop ale niemogłem sie powstrzymać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 (edytowane) Hymmm bardzo ciekawe co prawda nie znam rozkładu barw ale słyszalem ze barwa swietlna 2700K wspomaga kwitnienie (a nie wiedzialem dlaczego) teraz sie zastanawiam to rozumiem zasade działania tego mechanizmu: Im dzien jest dłuzszy tym wieczor i poranek są dłuższe a wtedy barwa światla (bo słonca jeszcze lub juz niema) jest wlasnie zblizona do 2700k czyli zwiekszajacy sie udział tej barwy w ciagu dnia prawdopodobnie mowi roslinie ze zbliża sie lato i mozna kwitnać. To taki mały oftop ale niemogłem sie powstrzymać Z małą korekcją w stopniach Kelvina określamy temperaturę barw a nie same barwy światła, które to odpowiadają odpowiednim długościom fal elektromagnetycznych mierzonych w nanometrach. Edytowane 20 Marca 2007 przez Cryptococcus neoformans Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Od pewnego czasu poszukuje odpowiedzi na to pytanie, ponieważ mam koncepcje zbudowania inteligentnego terrarium. Podstawą funkcjonowania będzie dostosowanie warunków środowiskowych do pory dnia-roku. Poniżej podaje informacje, z różnych źródeł więc nie są one spójne w treści i nie tworzą jako takiej całości (pod względem przekazu, a nie treści). światło słoneczne przed godz. 9 ok. 4800 K światło słoneczne w godz. 9-15 5400-5900 K światło słoneczne po godz. 15 ok. 4900 K dzień pochmurny ok. 7000 K Ogólnie rzecz biorąc, dla roślin przydatne jest tylko promieniowanie w zakresie 250-800 nm widma elektromagnetycznego, z tego najważniejsze dla procesów fotosyntezy jest światło niebieskie i niebieskozielone (420-500 nm) oraz czerwone (650-670 nm) absorbowane przez zielony chlorofil. Istotna jest odpowiednia proporcja światła. Łodygi wydłużają się gdy występuje nadmiar światła w zakresie 640-780 nm (promieniowanie czerwone), natomiast przewaga światła niebieskiego w zakresie 420-500 nm powoduje "krzaczenie się" rośliny, skracanie międzywęźli, lepszy rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększenie ilości chlorofilu powodującego zielone zabarwienie liści. Mowa o strefie tropikalnej. Niewiele, tyle udało mi się znaleźć, poszukuję dalej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 To wiem. O tym zresztą pisał Cephalotus powyżej. A co do mocy myślę, że nie ma to większego znaczenia. Ważna jest wydajność takiej świetlówki (ile luxów/candeli/lumenów przypada na m2. Jeśli ona jest większa (jak w nowego typu świetlówkach) nie ma wpływu moc tej świetlówki. Nie bardzo zrozumiałeś zagadnienie... Tak na marginesie: Nie ma czegoś takiego jak luks/m2, ponieważ luks sam w sobie to 1 lumen/m2. Jeżeli ktoś uważa, iż ta informacja jest zbędna, post można usunąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 Dzięki Juliusz. Małe przeoczenie :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi