gienku Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 oto moja muchołówka po zimowaniu... dość kiepsko wygląda... stoi na oknie, wodę ma - czy przeżyje? ewentualnie co jej zapewnić żeby przeżyła po prawej mała muchołówka (też zimowała) dziękuję za wszelkie sugestie zdjęcie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25a7b2b0a582a191.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz-turek Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Moim zdaniem już jest po niej :: a tam w trzeciej doniczce to nie masz pleśni może tylko mi się wydaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Rzeczywiście jak zauważył Mateusz jest w bardzo kiepskim stanie, wszystkie zresztą są w kiepskim stanie. A co za roślinki masz po lewej? Wydaje mi się, że masz problemy z pleśnią (co też Mateusz zauważył ), tyle że chyba we wszystkich doniczkach (jakość fot nie pozwala na postawienie pewnej diagnozy). Nie wiem czy wyciągniesz muchołówkę z tego stanu. Na pewno wszystkie rośliny wymagają doświetlania... PS. Mateusz! Robisz postępy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 chyba juz po muchołowce wygląda jakby zgniła albo przemarzla.może jeszcze coś z kłącza wyrośnie ale wątpie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 A ja tam uważam że może z niej coś być. Zapewnij jej dobre warunki i odpowiednie oświetlenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Jak wygladało to zimowanie? (gdzie , temperatura, dostęp/brak światła) Te roślinki po lewej...( to capensis?)...mam nadzieję ze ich nie zimowałeś. Dobrze to nie wyglada. Doświetlasz je jakoś? Ja bym postawiła je pod świetlówkę, topsin na pleśn i czekać. Nic wiecej chyba nie można teraz zrobić. Ta mała wygląda lepiej chyba, przynajmniej na zdjęciu wydaje się bardziej zielona. Jeżeli nie przemarzła za bardzo, i to wina braku światła, coś jeszcze z tego moze być Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Zdjęcie nie najlepsze ale jeśli nie zgniła całkowicie to tylko duża ilość światła ją uratuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Czy muchołówka caly czas stoi w tej wodzie? Jak tak to ją wyciągnij! muchołówika nie może cały czas stać w wodzie. Ona gnije musisz zmniejszyć ilość wody w doniczce i dać jest duużo światła. Z pleśnią też musisz walczyć pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienku Napisano 4 Marca 2007 Autor Share Napisano 4 Marca 2007 te po lewej to rosiczki, stały w pokoju, nie zimowałem ich muchołówki zimowałem w piwnicy, ale może przemarzły trochę i czasem zapomniałem dolać wody nie doświetlę ich, bo nie mam czym i nie bardzo mi się widzi robić sobie szklarnię z pokoju, mam nadzieję, że się wyliżą, a jeśli nie... trudno co do wody - pierwsze słyszę, że muchołówka nie może stać w wodzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Jeśli mówisz, że czasami zapomniałeś, to wogóle po co brałeś owadożerne roślinki??!!TO nie jest zabawa!Szkoda mi tylko biednych roślinek ;(. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 gienku - zapewniam Cię że nie może. Zajrzyj do FAQ, znajdziesz coś o podlewaniu. W skrócie powiem, że do podstawki dolewa się ok. 1,5 cm wody i czeka z nast. podlaniem aż woda wyschnie. Dziwnie podchodzisz do tych roślin. Zapominałeś podlewać? Miały światło w tej piwnicy? Daj je chociaż na parapet południowego okna (muchołówki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RicoMG Napisano 4 Marca 2007 Share Napisano 4 Marca 2007 Polecam więcej światła i mniej wody to może sie wyliże ale nadziei bym sobie nie robił. A i zrób coś z pleśnią!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienku Napisano 5 Marca 2007 Autor Share Napisano 5 Marca 2007 dzięki za wskazówki... miki, a Ty co? z ligi ochrony przyrody jesteś czy co? pierwszy raz zimowałem to miałem prawo się pogubić, więc nie mędrkuj, bo chyba trochę jeszcze jesteś gówniarz i pewnie masz czas żeby codziennie czesać swoje rosiczki. Niektórzy nie mają tyle czasu na rośliny i stąd taki stan roślin nie wyszło teraz, wyjdzie za rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Wszystko dobrze tylko bez obrażania proszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 5 Marca 2007 Share Napisano 5 Marca 2007 Skoro mówisz, że nie masz czasu to po co kupiłeś owadożerców?Nie, nie jestem z żadnej ligi ochrony przyrody, jednak rośliny owadożerne są rzadkie, i szkoda, aby marnowały się w rękach typowych "frajerów". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi