Skocz do zawartości

Podział Rozety U Pinguicula Weser

lapa20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam od Października tłustosz P.Weser.Wydawalo mi sie,że kazdy lisc tłustosza wyrasta ze srodka a nie tworzy sie takie coś jak na moim(zdjecie).Czy odpowiednio rośnie?

post-1014-1173199078_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

No zdeka sie podzieliło mu cos w rozwoju. Moja madagascariensis tez w pewnym monencie sie rozdwoila powiedziano mi ze to zaburzenie czegos tam i sie jej tak robi ale to rzadko. Ale co ma rosiczka do tłustosza...

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie co ma rosiczka do tłustosza?

a co ma twoja wypowiedź do tematu?

lapa

jakos tak "z boku" zrobione zdjęcie ale to chyba faktycznie po prostu podzielona na dwie roślinka :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnie to wygląda... :mellow: moim zdaniem to jest jakaś mutacja...nie wydaje mi się żeby to były dwie roslinki bo wyraźnie widać że roślina tworzy jedną rozetę a ma dwa stożki wzrostu...gratuluję potworka :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mój tłustosz weser często się dzieli na dwie części.Sprawdź czy da się rozdzielić roślinę tak żeby dla każdej części trochę korzeni przypadło.Jeżeli się okaże że na dole jest jedna, niepodzielna rozetka liści to mamy ciekawostkę botaniczną :)

Odnośnik do odpowiedzi

To jest standardowa, poczatkowa faza podzialu rosliny. Bedzie mozna ja niedlugo rozdzielic lub trzymac w takiej kepie (ladniej potem wyglada, gdy wyrasta z niej kilka kwiatow, ale nieco wolniej sie rozwija i rosnie)

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio chciałem podzielić mojego tłutosza i pociągnałem go lekko i o dziwo wyrwal się z korzeniami!Byly one bardzo krótkie.Czy te korzenia takie mają być?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.