Skocz do zawartości

Moje 2 Akwara Dla Owadożerów

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Moja miłość do akwarystyki i roślin spowodowało jedno; akwarium dla roślin. Juz nie mogłem wytrzymać z nudów i sobie zrobiłem na przyszłość akwarium.

3 tygodnie temu mój kolega wymieniał okna i sobie wziąłem od niego szyby :) Pomyślałem wtedy o owadożercach :) .

Szyby sklepiłem w

1 akwarium około 40L

1 około 200-300L

i jedną 60L miałem

4 marca zacząłem zabawę z akwarium. Wsypałem keramzyt i ustawiłem łupki skalne wapienia i piaskowca. Dzisiaj sobie mech ułożyłem i kore z drzewa. Praktycznie wyszło mi to bardzo tanio. Tylko kupowałem keramzyt+6+ a resztę miałem od matki natury :P (nie zrywałem kory z drzewa!!) a więc to akwarium dla tłustoszy . Akwarium jest ustawiona na południe lecz na lato nie będzie w bezpośrednim słońcu lecz zakrywane będzie przez winogrono :) ;

c9752a9be57262d1m.jpg

b05eee9886afcee3m.jpg

A oto akwarium dla dzbaneczników strarałem sie zapewnić jak najbardziej naturalne warunki;

04275b074ce9769fm.jpg

2d04f08c1b8bb7ddm.jpg

Akwarium na zimę będzie w moim pokoju.

Mam pytanko;

-Jak sie pozbyć nieproszonych gości z mchu?? Kore wygotowałem ale mech ma pasażerów na gapę. Juz ślimaczki widziałem i wije :(

Za tydzień jadę bo kolejne 15kg keramzytu i robie akwarium dla kapturnic. zerwę trochę trawy z łąki żywej i suchej trochę keramzytu kamieni i jakoś będzie.

I jak wam sie podoba. Jak zwykle sorki za jakość zdjęć :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobne ok 140 L. Tez ułozyłem mech. Na początku był PIĘKNY po paru tyg. mech zaczął robić sie szari i w konsekwencji wyschnął. Akwa zraszałem codziennie i było przykryte a mech mi i tak padł :D Wymieniałem kilka razy i nie :/ Nie mam pojęcia od czego to zalezy. Mech miałem w takich "płatach" połozyłem go na mokre podłoze, zraszałem codziennie ale i tak PADŁ :P Dlatego NARAZIE zrezygnowałem z mchu :D

Natury niczym nie zastąpisz . . .

Mzoe Tobie sie uda :) Kto wie . . .

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będzie fajnie wyglądać, ale jak na razie na tych zdjęciach słabo widać :D. Co do mchu to proponuje zostawić sam torf a mech sam na nim wyrośnie z czasem. U mnie we wszystkich doniczkach mech sam wyrasta.

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi sie ale piszesz ze jedziesz po 15kg keramzytu, z doswiadczenia wiem ze kapturnice nie potrzebuja az tak wysokiej wilgotnosci, moje rosna elegancko w pokojowej, ale to w koncu twoje tera, acha, no i nie wiem czy oplaca sie w ogole robic tera dla kapturnic, one przeciez dorastaja do 90cm a to wysoko przeciez

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za komenty moze dzisiaj przy świetle dziennym zrobię lepsze. Ja mam w torf wsadzony ten mech. Łopatka go podkopałem wiec chyba z korzeniami nic sie nie stało. :) a jeśli owadożera wsadzę a te ziemniurki czy przędziorki go dorwą :( mam czas do maja więc zakryje akwarium popryskam i będę wietrzył :) i moze bedzie :)

P.S drogo wyjdzie jak chce zamontować wentylatorki takie jak od procesorów ???

Kilka fotek;

6dd1eb31767f26f8m.jpg

bf45ce9296d424c0m.jpg

bd334be334865a1cm.jpg

ozii- moje kapturnice sa jakieś ;( Ja zrobię tak że one będą stały w akwarium w wodzie ponieważ z podstawek szybko mi wysycha woda na lato i nie chodzi mi o to żeby miały wysoka wilgotność tylko żeby miały wodę :) a przy tym dam trochę dekoracji ,żeby nie było nudno :)

Odnośnik do odpowiedzi

robi wrażenie, sporo sie pewnie przy tym napracowałes. bardzo ciekawie to wszystko zakomponowałes. dla poprawy estetyki ;) usuń zbedny silikon

Crypto, fajnie to okresliłeś: poobsmarkiwane :D

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest do zrobienia.sylikon zeskrobie. A co do dł. szyb jest tak ponieważ wszystko będzie przykryte folia dla dobrej wentylacji ponieważ jak zamatuje wentylatorki to bedzie musiało jakoś powietrze wylatywać. Jeszcze wszystko narysuje :P i na pewno pokaże wam. Wszystko jest obliczone :P

Odnośnik do odpowiedzi

Musze wykombinować lepszy aparat :) ale lada dzień będą :) obiecuje :P Lecz na początku będą same ventatki :) potem jak pojadę do nepenti to kupie -Nepenthes 'Hookeriana'

-Nepenthes sanguinea

-Nepenthes X 'Coccinea'

Ale jeszcze wszystko sie zobaczy :) jak pojadę do nepenti znając życie te 2 akwaria wypełnia sie po brzegi :)

Musze odwiedzić lasek i jak mówiłem zrobić wszystko na glancuś oczyścić sylikon i korekty drobne :)

P.S na tamtym torowisku co zbirałem mech z opowieści leśniczych wychodzi ze 2-3 lata temu rosły na tych terenach rosiczki Drosera rotundifolia. Tak sobie mysle czy czasami nie posadzić rosiczek i tłustoszy zimnolubnych. Dzbany łatwo przerosną akwarium a rosice :) sobie wolno beda rosły

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.