eQuadoR Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Wczoraj odkryłem, że moje dwie muchołówki Dionaea muscipula 'Red-green' i Dionaea muscipula "Royal Red" wypuszczają pęd kwiatowy. Co najciekawsze że śniło mi się to kilka dni wcześniej Moje pytanie brzmi, czy gdyby kwiaty rozwinęły się mniejwięcej w tym samym czasie, czy dało by się je zapylić krzyżowo czy jak to się tam nazywa. A później czy dałoby się uzyskać krzyżówkę tych muchołówek? Jak takie coś by wyglądało? Ktoś z Was próbował coś takiego zrobić? Jakie były tego efekty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Nie mam pewności bo sam nigdy nie zostwiłem ani jednego kwiatka muchołówki ale chyba da się zkrzyżować. Jednak nowa rośłina chyba nie będzie jakoś szczególnie wyglądała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 11 Marca 2007 Share Napisano 11 Marca 2007 Zapylisz bez problemu i otrzymasz krzyżówkę. Nie wiem jednak jak będzie wyglądać. Pamiętaj, że kwiaty możesz zapylić własnym pyłkiem roślin... ...wtedy będziesz miał klony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Mi też teraz kwitnie royal red i red green.Może ktoś się wypowiedzieć jak wygląda zapylanie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Miękkim pędzelkiem przenosisz pyłek z pręcików na znamię słupka. Jeśli zapylenie jest skuteczne, płatki korony szybko się złoża (na pewno w czasie 1 nocy), sczelnie okrywając zarodnie, a po kilku dniach zbrązowieją. Jeśli tak się nie stanie musisz próbować znowu... ...ot taka zabawa... można by powiedzieć malarska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Mam jeszcze 2 takie pytanka. Ile rośnie pęd kwiatowy, aż do czasu zakwitnięcia ? Mniej więcej Ile nasion wydaje muchołowka ? Mniej więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cryptococcus neoformans Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 (edytowane) Ja zebrałem ostatnio z jednej 150. Pęd kwiatowy rośnie do 25-30 cm w czasie ok 6-7 tygodni. Edytowane 20 Marca 2007 przez Cryptococcus neoformans Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
devillo Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 (edytowane) Mam jeszcze 2 takie pytanka. Ile rośnie pęd kwiatowy, aż do czasu zakwitnięcia ? Mniej więcej Ile nasion wydaje muchołowka ? Mniej więcej 150 ??!!!!!!!!!!!! Ja zebrałem z pędu muchołówki ,,Dutch" - 14 nasion z 4-5 kwiatków Edytowane 18 Maja 2007 przez devillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi