Skocz do zawartości

Muchołówka, Krzyżówka - Pytanie

eQuadoR

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj odkryłem, że moje dwie muchołówki Dionaea muscipula 'Red-green' i Dionaea muscipula "Royal Red" wypuszczają pęd kwiatowy. Co najciekawsze że śniło mi się to kilka dni wcześniej :D Moje pytanie brzmi, czy gdyby kwiaty rozwinęły się mniejwięcej w tym samym czasie, czy dało by się je zapylić krzyżowo czy jak to się tam nazywa. A później czy dałoby się uzyskać krzyżówkę tych muchołówek? Jak takie coś by wyglądało? Ktoś z Was próbował coś takiego zrobić?

Jakie były tego efekty?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pewności bo sam nigdy nie zostwiłem ani jednego kwiatka muchołówki ale chyba da się zkrzyżować. Jednak nowa rośłina chyba nie będzie jakoś szczególnie wyglądała

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Miękkim pędzelkiem przenosisz pyłek z pręcików na znamię słupka. Jeśli zapylenie jest skuteczne, płatki korony szybko się złoża (na pewno w czasie 1 nocy), sczelnie okrywając zarodnie, a po kilku dniach zbrązowieją. Jeśli tak się nie stanie musisz próbować znowu...

...ot taka zabawa... można by powiedzieć malarska :P

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Mam jeszcze 2 takie pytanka.

Ile rośnie pęd kwiatowy, aż do czasu zakwitnięcia ? Mniej więcej :)

Ile nasion wydaje muchołowka ? Mniej więcej :)

150 ??!!!!!!!!!!!!

Ja zebrałem z pędu muchołówki ,,Dutch" - 14 nasion z 4-5 kwiatków

Edytowane przez devillo
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.