Skocz do zawartości

[D.ADELAE] - usychające liście.

Honey

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory moja adelae bardzo dobrze się rozwijała,jednak ostatnio jej nowe,jeszcze nie rozwinięte listki usychają i czernieją od końcówki do połowy. Co może byc tego przyczyną i jak się tego pozbyć?

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też tak jest z Alicją i Dielisaną - zobacz sama -http://nepenti.pl/forumpl/Czerniejace-stozki-wzrostu-t4279.html . Są dwie możliwości w moim przypadku. Jak kupowałem w Nepenti moje rosiczki to na dworze panował mróz. Może troszkę przymarzły podczas transportu. A druga mozliwość to zbytni spadek lub wahania wilgotności. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

U mojej adelae też tak było- ponoć to za mała ilość światła. Padła- Ale odkad postawiłam ja pod kubeczkiem z dziurkami i bardzo blisko światla to wypuściła dwie młode roślinki które mają odcień bordo i krople jak grochy :D
Odnośnik do odpowiedzi

Kropelki ma duże,warunków nie zmieniałam... być może coś z tym powietrzem... chociaż moim zdaniem jego dostęp do rośliny też jest zapewniony... Mówię-roślina wspaniale,szybko rosła w takich samych warunkach,jak ma teraz,a jednak zaczęła wariować...

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska adelae sie trzyma w takiej ilości wody, jak czegoś nie wiecie to nie piszcie.

Nie miałam raz taką sytuacje z alicją, ale samo przeszło, wydaje mi sie że od za dużego skoku w dół wilgotnosci, ale nie jestem tego pewna.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Wznawiam temat,bo adelka chyba pada już całkiem i nie wiem co robić...Zwiędła... Z alicae zaczyna się podobny problem...

Honey na razie podlewaj i doświetlaj swoją adelae tak jak zwykle. Miałem identyczną sytuację jak Ty. Zero robali, ani śladu żadnej choroby a roślina marniała z dnia na dzień. Kiedy został jej już jeden listek (a był malutki), to zauważyłem w odległości 1,5 cm jak wybija się z ziemi jakaś roślinka. Początkowo myślałem, że to jakaś przypadkowa wysiana rosiczka bo liście zupełnie miała inne niż adela. Później znalazłem w necie info, że małe adelki mają właśnie inne listki na początku (jajowate). Summa sumarum ja bym jeszcze nie rozpaczał- powinna odbić od korzenia. Ja swoją już spisałem na straty a ona zrobiła mi miłą niespodziankę. :D Aha zwiększyłem tylko wilgotność powietrza (pewnie do około 65%)

Edytowane przez leon
Odnośnik do odpowiedzi

Honey na razie podlewaj i doświetlaj swoją adelae tak jak zwykle. Miałem identyczną sytuację jak Ty. Zero robali, ani śladu żadnej choroby a roślina marniała z dnia na dzień. Kiedy został jej już jeden listek (a był malutki), to zauważyłem w odległości 1,5 cm jak wybija się z ziemi jakaś roślinka. Początkowo myślałem, że to jakaś przypadkowa wysiana rosiczka bo liście zupełnie miała inne niż adela. Później znalazłem w necie info, że małe adelki mają właśnie inne listki na początku (jajowate). Summa sumarum ja bym jeszcze nie rozpaczał- powinna odbić od korzenia. Ja swoją już spisałem na straty a ona zrobiła mi miłą niespodziankę. :D Aha zwiększyłem tylko wilgotność powietrza (pewnie do około 65%)

A to niespodzianka!! właśnie coś takiego zauważyłam,czyli odbija... Ale szkoda,że zmarniała,bo była już dość duża... Dzięki za odpowiedź...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.