robi1976 Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Witam. Jak to jest, że na stronie nepenti znalazłęm informację: "Dorosłe Muchołówki powinny rosnąć w doniczkach o średnicy nie większej niż 7cm", a dalej można znaleźć muchołówkę w kuli: http://www.nepenti.pl/rosliny_zakup-73-302..._kuli_12cm.html i informację: "Dorosła muchołówka w kuli o średnicy 12cm z dodatkiem dekoracyjnego żwirku oraz mchu"? Czy te informacje nie zaprzeczają sobie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 średnica w najszerszym miejscu ma 12cm, na dole jest z pewnością mniejsza...poza tym "powinna rosnąć w doniczkach o średnicy nie większej niż 7cm" czyli nie musi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Ja trzymam w większych i nic się nie dzieje jeśli będą miały dobre warunki to nawet w dużej donicy będzie OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Ja trzymam w większych i nic się nie dzieje jeśli będą miały dobre warunki to nawet w dużej donicy będzie OK. Czytałem że rośliny czują się lepiej w mniejszych doniczkach, niż w za dużych, podobno mogą zatrzymac wzrost. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Ludzie, przecież na wolności roślina nie ma ograniczonego miejsca. Moim zdaniem chodzi o to, że roślina duża nie rośnie, wygląda wiec bardziej estetycznie i nie używamy tyle wody, bo torf chłonie ogromne jej ilości. Jak ktoś chce posadzić je w dużej donicy, to niech to zrobi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi