Skocz do zawartości

Popękane Nasiona:(

wksek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :mellow:

Zakupiłem na allegro nasionka muchołówki, niestety wysyłający mi paczkę nie zabezpieczył odpowiednio nasionek:( 4 nasionka są całe, okrągłe nie pękniete, ale pozostałe są popękane lub otwarte:( Czy te nasionka nie mają już szans na wykiełkowanie? Proszę o odpowiedź :(

Jeżeli nie mają szans, to tylko mnie utwierdza to w przekonaniu, że nie warto ufać większości ludzi na allegro (generalnie chodzi o małą dbałość w pakowaniu + nasza kochana poczta Polska:( ):/ co niestety jest smutne:(

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

jezeli tylko łupina nasienna jest uszkodzona a wnetrze nasionka nie to powinno wykiełkować. to tak jakby skaryfikacje zrobić.ale jeżeli wnętrze jest uszkodzone, a zwłaszcza zarodek to nie da się nic zrobic.

Ps. wydawało mi sie że nasiona muchołowki są trwałe, nie da sie ich tak poprostu zgnieśc. widocznie poczta się nie popisała i coś ciężkiego na tych nasionach położyła.

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys dostalem grafike do kompa i cdrom ktore byly wlozone w koperte, karta uszkodzona ale dziala, cd rom byl uszkodzony, gosc tego samego dnia oddal calosc jaka wplacilem

nego to nie rozwiazanie ;) jest sie stratnym :P

Odnośnik do odpowiedzi

może to co napiszę jest jak piernik do wiatraka ale, sądzę ,choć możliwie ,że nieprawidłowo ,że: u niektórych roślin po drobnym uszkodzeniu "skorupki", nasiona kiełkują szybciej np.cytryna,grejpfrut

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też staram się zrobić, tzn reklamować. Fakt faktem wielkich pieniędzy na to nie wyłożyłem, ale dla zasady. Niestety na meila odpowiedzi jeszcze nie uzyskałem (meil wysłany o 15.30) także podejrzewam, że osoba mogła mnie zlekceważyć:/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wucior

Sądzę, że to wina głównie Poczty Polskiej, aczkolwiek nasionka mogły być lepiej zabezpieczone więc warto to zgłosić i odzyskać pieniądze.

Z drugiej strony można nasiona posadzić i zobaczyć co z nich będzie, nieprawdaż?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.