wksek Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 (edytowane) Witam :: Zakupiłem na allegro nasionka muchołówki, niestety wysyłający mi paczkę nie zabezpieczył odpowiednio nasionek:( 4 nasionka są całe, okrągłe nie pękniete, ale pozostałe są popękane lub otwarte:( Czy te nasionka nie mają już szans na wykiełkowanie? Proszę o odpowiedź Jeżeli nie mają szans, to tylko mnie utwierdza to w przekonaniu, że nie warto ufać większości ludzi na allegro (generalnie chodzi o małą dbałość w pakowaniu + nasza kochana poczta Polska:( ):/ co niestety jest smutne:( Edytowane 26 Marca 2007 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 jezeli tylko łupina nasienna jest uszkodzona a wnetrze nasionka nie to powinno wykiełkować. to tak jakby skaryfikacje zrobić.ale jeżeli wnętrze jest uszkodzone, a zwłaszcza zarodek to nie da się nic zrobic. Ps. wydawało mi sie że nasiona muchołowki są trwałe, nie da sie ich tak poprostu zgnieśc. widocznie poczta się nie popisała i coś ciężkiego na tych nasionach położyła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 (edytowane) ja bym to reklamował czyli odesłał to i chciał zworotu kasy lub nasion i neg (chyba że sie dogadacie;) ) Edytowane 26 Marca 2007 przez jkwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 kiedys dostalem grafike do kompa i cdrom ktore byly wlozone w koperte, karta uszkodzona ale dziala, cd rom byl uszkodzony, gosc tego samego dnia oddal calosc jaka wplacilem nego to nie rozwiazanie jest sie stratnym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 I właśnie dlatego zawsze wysyłam nasiona w kopercie bąbelkowej. Na poczcie sa urządzenie segregujące, które niestety często pewnie prasują zawartość listów. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janatar Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 może to co napiszę jest jak piernik do wiatraka ale, sądzę ,choć możliwie ,że nieprawidłowo ,że: u niektórych roślin po drobnym uszkodzeniu "skorupki", nasiona kiełkują szybciej np.cytryna,grejpfrut Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 Tak też staram się zrobić, tzn reklamować. Fakt faktem wielkich pieniędzy na to nie wyłożyłem, ale dla zasady. Niestety na meila odpowiedzi jeszcze nie uzyskałem (meil wysłany o 15.30) także podejrzewam, że osoba mogła mnie zlekceważyć:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wucior Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Sądzę, że to wina głównie Poczty Polskiej, aczkolwiek nasionka mogły być lepiej zabezpieczone więc warto to zgłosić i odzyskać pieniądze. Z drugiej strony można nasiona posadzić i zobaczyć co z nich będzie, nieprawdaż? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 a tak apropo to na www.nepenti.pl sa juz kolejne porcje swiezych nasion, ktorych nie trzeba stratyfikowac. Mucholowki kwitna 2 miesiace wczesniej nic normalnie przez te dziwna zime. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi