ArthasPL Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Witam Pare dni temu mój kolega przyniósł mi b. młodą rosiczkę, gdyż wiedział że się nią dobrze zaopiekuję. Nie wiem dlaczego, ale doniczka w której mi ją przyniósł miała b. mało ziemi, dlatego też przesadziłem ją do torfu z nepentii. Niestety ten skutek był nieciekawy gdyż zaczęła usychać. Poniższe zdjęcia ją przedstawiają. Nie wiem dlaczego zaczęła usychać dlatego też niezwłocznie napisałem tenże temat. Warunki ma odpowiednie. Czy ktoś wie dlaczego tak się stało? no i czy mogę ją jeszcze jakoś odratować... proszę o jak najszybszą odpowiedź bo czasu jest chyba mało Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 yyy, a co to jest za gatunek? madagarcarienis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 16 Lutego 2006 Autor Share Napisano 16 Lutego 2006 Capensis alba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radas01 Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 moza zmiana warunkow jaj zaszkodzila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 A jak byla przenoszona? w jakich warunkach , moze ja zawialo, a moze tez korzenie zostaly uszkodzone przy przesadzaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Może uszkodziłeś korzonki?? A może jakieś szkodniki?? Podaj w jakich warunkach ją trzymasz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 P ilu dniach od przesadzenie zaczely usychac roslinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 16 Lutego 2006 Autor Share Napisano 16 Lutego 2006 Warunki są dobre. Ok 20stopni, dużo światła, nie sądzę żebym uszkodził korzenie bo obchodziłem się z nią nadzwyczaj delikatnie. Mnie to się wydaje że zaszkodziła jej ziemia... :/ roślinka zaczęła usychać już po 1-szym dniu od przesadzenia. Chyba ją przeniosę z powrotem do tej ziemi w której ją otrzymałem, mimo że jest jej b.mało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 3 dni temu mój chlopak przesadzal male rosiczki ze szczatkowymi ilosciami starej ziemi (ziemia z kwiaciarni zmieszana z piaskiem) na korzeniach oplukiwanych prawie do czysta bezposlednio do ziemi z nepenti i sie maja calkiem dobrze...wymiary rosiczek to okolo 2cm srednicy i 1,5cm wysokosci.Roslinki hodowane od nasionka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 No to ja nie wiem czym może być spowodowane obumieranie rośliny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Może rosiczka wystraszyła się tego czegoś co obgryzło brzegi doniczki? A tak na poważnie, myślę że najpierw powinna się zaaklimatyzować, nawet w tej niewielkiej ilości ziemi - jeśli przeżyła do tej pory, to jeszcze trochę by w niej pożyła. A tak moim zdaniem doznała podwójnego szoku. Ja bym na Twoim miejscu wziął swoją najlepszą świetlówkę/żarówkę i użył jej do jak najlepszego oświetlenia tej rosiczki - nawet na wyłączność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 16 Lutego 2006 Autor Share Napisano 16 Lutego 2006 Doniczka wygląda jak poobgryzana, bo miała bardzo postrzępione brzegi i po prostu ładniej wygląda teraz niż wcześniej. I chyba faktycznie zrobię tak jak mówisz czyli naświetlanie na wyłączność. Z góry dzięki za porady postaram się informować na bierząco o stanie roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 a nie ma takiej opcji jak włącz NITRO ? Może by podskoczyła by troche Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 Niestety to raczej nic nieda jak by to byla komorkowa roslinka to by na pewno pomoglo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi