Skocz do zawartości

Moje Roślinki

Rekomendowane odpowiedzi

może i sie nie znam... ale jeżeli roślina wypuszcza pęd kwiatowy to raczej nie jest na to za młoda

w nepenti dość małe roślinki wypuszczają pędy ;)

a najfajniejsze jest do że roślinka malutka a ma gigantyczny pęd (w stosunku co do jej wielkości)

Odnośnik do odpowiedzi

Faza rozwoju generatywnego uzależniona jest od długości czasu naświetlania (fotoperiodyzm) lub od temperatury otoczenia (termoperiodyzm). Ze względu na długość czasu naświetlania rośliny dzielimy na rośliny dnia długiego (RDD- kwitną gdy czas naświetlania jest dłuższy niż 12 h), rośliny dnia krótkiego (RDK- kwitną gdy okres ciemności jest dłuższy niż 12 h) oraz rośliny fotoperiodycznie obojętne. Organami odpowiedzialymi za reakcję fotoperiodyczną są liście zawierające barwnik fitochrom występujący w dwóch odmianach- P 660 i P 730. Pod wpływem światła jasno czerwonego (w ciągu dnia)P 660 przekształca się w P 730, a P 730 pod wpływem światła podczerwonego (w nocy) przekształca się w P 660. Tak więc jeżeli u RDD stężenie P 730 będzie wysokie a u RDK stężenie P 660 będzie wysokie to wtedy rośliny zakwitną. Teraz troche o termoperiodyźmie. W termoperiodyźmie proces kwitnienia indukowany jest niską temperaturą- jaryzacja, wernalizacja,występuje u roślin dwu letnich oraz zbóż ozimych. Miejscem percepcji bodźca termicznego jest wierzchołek wzrostu rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Faza rozwoju generatywnego uzależniona jest od długości czasu naświetlania (fotoperiodyzm) lub od temperatury otoczenia (termoperiodyzm). Ze względu na długość czasu naświetlania rośliny dzielimy na rośliny dnia długiego (RDD- kwitną gdy czas naświetlania jest dłuższy niż 12 h), rośliny dnia krótkiego (RDK- kwitną gdy okres ciemności jest dłuższy niż 12 h) oraz rośliny fotoperiodycznie obojętne. Organami odpowiedzialymi za reakcję fotoperiodyczną są liście zawierające barwnik fitochrom występujący w dwóch odmianach- P 660 i P 730. Pod wpływem światła jasno czerwonego (w ciągu dnia)P 660 przekształca się w P 730, a P 730 pod wpływem światła podczerwonego (w nocy) przekształca się w P 660. Tak więc jeżeli u RDD stężenie P 730 będzie wysokie a u RDK stężenie P 660 będzie wysokie to wtedy rośliny zakwitną. Teraz troche o termoperiodyźmie. W termoperiodyźmie proces kwitnienia indukowany jest niską temperaturą- jaryzacja, wernalizacja,występuje u roślin dwu letnich oraz zbóż ozimych. Miejscem percepcji bodźca termicznego jest wierzchołek wzrostu rośliny.

dobra a teraz może coś po Polsku :D

Odnośnik do odpowiedzi

Aby wykożystać to co wcześniej napisałem musimy wiedzieć które rośliny mięsożerne należą do RDD, które do RDK a których faza rozwoju generatywnego uzależniona jest od temperatury. Niestety ja nie posiadam takiej wiedzy ale sądze że większość roślin mięsożernych należy do RDD z wyjątkiem rosiczek zimnolubnych które należa do RDK i u których proces kwitnienia indukowany jest niską temperaturą. Tak mi sie wydaje przynajmniej...Niech eksperci się wypowiedzą...ja ucze sie tylko w liceum i akurat niedawno mieliśmy o tym w szkole :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.