Igor Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam. Mam muchołówkę z giełdy z Świon od nepenti. niestety zaczęły mi padać liście, miałem już podobne przygody z muchołówkami i tamte mi padły więc chcę uratowac tą. Co robić?? Jest dosyć mocno podlana nawet nie wiem czy nie przelana...(według mojej diagnozy gniją jej liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Jak gniją, to tak jak mówisz, chyba przelałeś... jakie światło i temperature ma? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Napisano 4 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Stoi w kuchni więc temperatura około 36*C. Światło tylko słoneczne... Czy i jak mogę ją jeszcze uratować?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 36*C to już górna granica w jakiej powinno się trzymać muchołwki, raczej daj w troszkę mniej ciepłe miejsce i nie podlewaj za bardzo, tylko ok. 1-1,5 cm wody w podstawce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zziom244 Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 :| no to chyba przesadziles z ta temperatura , wez przestaw ją na jakies miejsce okolo 25C i z duzą iloscia slonca i mniej podlewaj. Duza masz cos temperature w tej kuchni ale w sumie teraz pogoda znow sie troche zepsula wiec moze jakies naswietlanie by sie przydalo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Napisano 4 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Czy w ten sposób gnicie zatrzymać?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zziom244 Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 listki ktore zaczely gnic utnij lepiej a reszta to tak jak wyzej jest napisane i moze sie odratuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Podstawa -> zapewnij jej dużo światła. Do tego podlewaj tak żeby miała wilgotne podłoże ale nie powinna stać cały czas w wodzie. Zobacz czy po torfie nie pełzają ci ziemiórki lub czy nie ma takiej jakby pajęczynki na torfie (ziemiórki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 przy tak dużej wilgotnosci i tak wysokiej temperaturze może nawet gnic bulwa, albo liście tuż u nasady bulwy, zwłaszcza, jesli doniczka była wystawiona na silne działanie słońca. jesli roslina jest w bardzo złym stanie, to zaryzykuj, wyjmij ja z torfu i obejrzyj korzenie i bulwe, przesadź do nowego torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dargon14 Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Może ci zaczeły korzenie gnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 5 Kwietnia 2007 Share Napisano 5 Kwietnia 2007 Może ci zaczeły korzenie gnić. A co ja napisałem w pierwszym poście? :: Czytaj od początku Żeby nie było offtopu: Ja zazwyczaj przesadzam, gdy roślinka mi marnieje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 A co ja napisałem w pierwszym poście? :: Czytaj od początku potwierdziłes zdanie przedmówcy, że gniją LIŚCIE... chyba ktos jeszcze powinien czytac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 (edytowane) może trochę nie na temat,ale też związane z czarnymi liśćmi muchołówki - czy przyczyną czerniejących liści może być zbytnie nasłonecznienie?czy nowe liście mogą się "spalić" od zbyt dużej ilości światła słonecznego ? Edytowane 13 Kwietnia 2007 przez kubczak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 Zaobserwowałam ze gdy nagle się wystawi roślinę na mocniejsze słońce to te starsze, "zimowe" liście szybko czernieją, zazwyczaj od brzegów lisci zaczynają. Następne liscie są już OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 tyle, że mi czernieją nowe, młode listki;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi