zziom Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 Gdy wczoraj wystawiłem na swiatlo swoja mucholowke na balkonie to wieczorem dwa liscie sczernialy po bokach a jedna pulapka tez sczerniala i chyba zgnila. Nie zamierzam znow ryzykować gdyz jest mloda i ma tylko kilka lisci. Mam nadzieje że nic się nie stanie z roślinką. Możecie mi coś poradzić w związku z tym wystawianiem na powietrze i wogole na światło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 15 Kwietnia 2007 Share Napisano 15 Kwietnia 2007 ja przestawiłem je w lekki cień i teraz powinno być lepiej...zobaczymy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 nic to nie dało! liście dalej usychają mimo,że stały w lekkim cieniu...nie wiem co mam robić- liście nadal usychają! pomocy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 Jeśli zaczeły czernieć i usychać to raczej już nie przestaną, dopiero nowe mają szansę być w porządku. Wg mnie - podwyższona wilgotność, sporo światła, ale nie za ostrego i powinna dojść do siebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zziom Napisano 16 Kwietnia 2007 Share Napisano 16 Kwietnia 2007 U mnie dzieje się to samo 3 liście praktycznie uschły a czwarty zaczyna. Najgorsze jest to że rośinka jest mała i boje się że nie zdążą nowe wyrosnąć bo się długo rozwijają ( od kupna żaden nowy się w pełni nie rozwinął). W zasadzie nie mam warunków na podwyższenie wilgotności i naświetlania. Mam tylko nadzieje że wszystko będzie ok. Prosze poradźcie coś! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 to od dziś podwyższam wilgotność dla muchołówek i zobaczymy co z tego wyjdzie ... dzięki szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Ja w ten sposób reanimuje wszystkie swoje rośliny i to zdaje egzamin zazwyczaj Trzymam kciuki za muchołówke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 niestety...4 z 7 muchołówek uschło w tym moja mała dentate tylko korzeń jakoś wygląda...reszta uschła... ale chyba wiem co zrobiłem źle- trzymałem je na parapecie, który podczas dnia strasznie się nagrzewał i podgrzewał podłoże ... także mój błąd ... trzeba będzie zaopatrzyć się w jakąś podstawkę, która się nie nagrzewa, najlepsza będzie chyba drewniana...co o tym myślicie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voldius Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Heh miałem 2 muchołówki już 3 rok tej zimy wszystko padło ... tak samo było z rosiczką było ich w doniczce chyba 7 i 3 takie ok 1 cm wszystko zdechło ... czy to może być spowodowane moim idiotyzmem- nie podlewałem destylka ?i brak zimowania ?(z jedna kapturnicą też jest cieniutko :/)chociaż tuż przed kupnem tych muchołówek zdechła mi inna tym samy stylem tuz po zimowaniu :/ Pozdrawiam Voldius Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi