Skocz do zawartości

Liście Giną

Igor

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy wczoraj wystawiłem na swiatlo swoja mucholowke na balkonie to wieczorem dwa liscie sczernialy po bokach a jedna pulapka tez sczerniala i chyba zgnila. Nie zamierzam znow ryzykować gdyz jest mloda i ma tylko kilka lisci. Mam nadzieje że nic się nie stanie z roślinką. Możecie mi coś poradzić w związku z tym wystawianiem na powietrze i wogole na światło?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zaczeły czernieć i usychać to raczej już nie przestaną, dopiero nowe mają szansę być w porządku. Wg mnie - podwyższona wilgotność, sporo światła, ale nie za ostrego i powinna dojść do siebie :)

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzieje się to samo 3 liście praktycznie uschły a czwarty zaczyna. Najgorsze jest to że rośinka jest mała i boje się że nie zdążą nowe wyrosnąć bo się długo rozwijają ( od kupna żaden nowy się w pełni nie rozwinął). W zasadzie nie mam warunków na podwyższenie wilgotności i naświetlania. Mam tylko nadzieje że wszystko będzie ok. Prosze poradźcie coś!

Odnośnik do odpowiedzi

niestety...4 z 7 muchołówek uschło :( w tym moja mała dentate :( tylko korzeń jakoś wygląda...reszta uschła... ale chyba wiem co zrobiłem źle- trzymałem je na parapecie, który podczas dnia strasznie się nagrzewał i podgrzewał podłoże ... także mój błąd ... trzeba będzie zaopatrzyć się w jakąś podstawkę, która się nie nagrzewa, najlepsza będzie chyba drewniana...co o tym myślicie ?

Odnośnik do odpowiedzi

Heh miałem 2 muchołówki już 3 rok tej zimy wszystko padło ... tak samo było z rosiczką było ich w doniczce chyba 7 i 3 takie ok 1 cm wszystko zdechło ... czy to może być spowodowane moim idiotyzmem- nie podlewałem destylka ?i brak zimowania ?(z jedna kapturnicą też jest cieniutko :/)chociaż tuż przed kupnem tych muchołówek zdechła mi inna tym samy stylem tuz po zimowaniu :/

Pozdrawiam Voldius

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.