Mariusz Lesiuk Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Nareszcie udało mi się rozmnożyć jedną rosiczkę z grupy petiolaris poprzez sadzonkę liściową. Jestem nawet zaskoczony, że poszło tak łatwo. Próbowałem już wcześniej rozmnżyć parodoxę w ten sposób, jednak popełniałem jeden błąd: liść odcinałem a należy go oderwać. Młoda sadzonka nie powstaje jak u innych rosiczek (np. madagascariensis) w części z włoskami, lecz na końcu ogonka, w miejscu oderwania. Oderwane listki trafiły do wody destylowanej i po niespełna 3 tygodniach wyglądają jak na zdjęciach. Zdjęcia robione dwa dni temu, więc roślinki już są nieco większe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Gratulacje sukcesu trzymaj tak dalej ..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Mariuszu, jestem pełen podziwu dla tego co dokonałeś! Miałem już tyle czasu paradoxę, ale nigdy nie próbowałem jej tozmnożyć jak Genlisei... Bo w taki sposób, to ja banalnie rozmnażam Genlisee. Wszystkie sadoznki listków D. paradoxa wsadzone do podłoża padły. Muszę sam to wypróbować. Kombinuj dalej, ciekawe co jeszcze nowego wymyślisz! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 7 Kwietnia 2007 Share Napisano 7 Kwietnia 2007 Nareszcie udało mi się rozmnożyć jedną rosiczkę z grupy petiolaris poprzez sadzonkę liściową. Gratulacje. Jestem pod wrażeniem. Muszę też spróbowac Michał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 7 Kwietnia 2007 Share Napisano 7 Kwietnia 2007 Z paradoxa to nie problem, jednak nie jest to takie proste, wiec szczere gratulacje. Najwiekszym problemem jest atak glonow i gnicie lisci, dlatego najlepiej wode wymienic 2-3 razy w ciagu cyklu rozmnazania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi