Skocz do zawartości

Drosera Paradoxa - Sadzonka Liściowa

Mariusz Lesiuk

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie udało mi się rozmnożyć jedną rosiczkę z grupy petiolaris poprzez sadzonkę liściową. Jestem nawet zaskoczony, że poszło tak łatwo. Próbowałem już wcześniej rozmnżyć parodoxę w ten sposób, jednak popełniałem jeden błąd: liść odcinałem a należy go oderwać. Młoda sadzonka nie powstaje jak u innych rosiczek (np. madagascariensis) w części z włoskami, lecz na końcu ogonka, w miejscu oderwania. Oderwane listki trafiły do wody destylowanej i po niespełna 3 tygodniach wyglądają jak na zdjęciach. Zdjęcia robione dwa dni temu, więc roślinki już są nieco większe.

bd2c372afadf5948m.jpg

b573c56a2afd0dbbm.jpg

6402e5c464103195m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mariuszu, jestem pełen podziwu dla tego co dokonałeś! Miałem już tyle czasu paradoxę, ale nigdy nie próbowałem jej tozmnożyć jak Genlisei... Bo w taki sposób, to ja banalnie rozmnażam Genlisee. Wszystkie sadoznki listków D. paradoxa wsadzone do podłoża padły. Muszę sam to wypróbować. Kombinuj dalej, ciekawe co jeszcze nowego wymyślisz!

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie udało mi się rozmnożyć jedną rosiczkę z grupy petiolaris poprzez sadzonkę liściową.

Gratulacje. Jestem pod wrażeniem. Muszę też spróbowac :)

Michał

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.