Skocz do zawartości

Wysiew nasion kapturnicy

pablo85r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu kupilem nasiona pieknej roslinki jaka jest kapturnica, i do póki nie wszedlem na strone Nepenti i nie przeczytalem kilku zdan dotyczacych nasion wydawalo mi sie ze sadzenie tych nasion to bedzie czysta przyjemnosc , wyczytalem tam o Nasiona wymagających stratyfikacji... i teraz nie wiem czy ja te nasiona musze wlozyc do lodówki czy nie, oraz chcialem sie dowiedziec czy nasiona sie zakopuje w torfie czy wysypuje na dobrze nasiakniety torf?? Prosze o rade.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz troche poczytałem forum i to chyba wiem dobrze jak mówie źle to niej mnie ktos poprawi.

Kapturnica nie jest roslina zimnolubną wiec niemusisz tych nasion wsadzac do lodowki.

Nasiona powinienes wysypac na torf i nie przysypywac ich i jak mówiłes powinna byc wilgotna i w podstawce 1-2cm wody

Edytowane przez Heimdall
Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawczyni nasion które kupilem napisala mi ze nasiona sa po stratyfikacji miesięcznej w lodówce w suchym piasku

czy taki czas wystarczy im czy to za krótko ??

---

Wiec jak na ile musze je wlozyc do lodówki ?

i czy musze je wlozyc do lodówki wysiane czy same nasiona w woreczku ?

prosze o konkretna odpowiedz bo mi bardzo zalezy

________

Połączono posty

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
- Nasiona wymagające stratyfikacji:

Stratyfikacja to sztuczne stworzenie warunków, jakie panują w zimę w danym środowisku naturalnym. Na szczęście nie musimy zimować nasion przez całe trzy miesiące i nie musimy stratyfikować ich w zimę. Wysiewamy je na odpowiednie, mocno wilgotne podłoże, doniczkę ustawiamy na spodku z wodą destylowaną i całość umieszczamy w temperaturze 0-10C na okres około dwóch miesięcy. W warunkach domowych umieszczamy je w lodówce, zimnym garażu, nie ogrzewanym pomieszczeniu. Przez cały ten okres uzupełniamy zapas wody destylowanej w podstawce. Choć niewielka ilość światła podniesie procent kiełkowalności. Po stratyfikacji nasiona przemieszczamy w stanowisko o dużej ilości światła i temperaturze około 20C. Pielęgnujemy je dalej jak rośliny dorosłe. Po około 1-5 tygodniach pojawiają się pierwsze siewki.

tak ciezko jest to znalezc? pozatym nie wiem czy wiesz ale nie dodaje sie tylu znakow na koncu pytania bo to drazni innych jak czytaja ;)

Edytowane przez ozii
Odnośnik do odpowiedzi

racja ale nie wiem czy wiesz, ale ten tekst jest skopiowany ze strony nepenti, z dzialu nasiona, gdzie wszystko masz wypisane - wystarczylo tam wejsc i bys mial odpowiedz natychmiast ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.