pablo85r Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam Kilka dni temu kupilem nasiona pieknej roslinki jaka jest kapturnica, i do póki nie wszedlem na strone Nepenti i nie przeczytalem kilku zdan dotyczacych nasion wydawalo mi sie ze sadzenie tych nasion to bedzie czysta przyjemnosc , wyczytalem tam o Nasiona wymagających stratyfikacji... i teraz nie wiem czy ja te nasiona musze wlozyc do lodówki czy nie, oraz chcialem sie dowiedziec czy nasiona sie zakopuje w torfie czy wysypuje na dobrze nasiakniety torf?? Prosze o rade. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja juz troche poczytałem forum i to chyba wiem dobrze jak mówie źle to niej mnie ktos poprawi. Kapturnica nie jest roslina zimnolubną wiec niemusisz tych nasion wsadzac do lodowki. Nasiona powinienes wysypac na torf i nie przysypywac ich i jak mówiłes powinna byc wilgotna i w podstawce 1-2cm wody Edytowane 13 Kwietnia 2007 przez Heimdall Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 Nasiona wszystkich roślin zimujących się stratyfikuje, czyli kapturnicy również. Reszta bez zastrzeżeń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo85r Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2007 A wiec jak musze je wsadzic do lodówki czy nie ?? a co sie stanie jak ich nie sadze do lodówki tylko wysieje i dam na parapet ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 nic, w tym rzecz ze nic sie nie stanie, poprostu nie wykielkuja... stratyfikacja jest niezbedna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo85r Napisano 13 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2007 Sprzedawczyni nasion które kupilem napisala mi ze nasiona sa po stratyfikacji miesięcznej w lodówce w suchym piasku czy taki czas wystarczy im czy to za krótko ?? --- Wiec jak na ile musze je wlozyc do lodówki ? i czy musze je wlozyc do lodówki wysiane czy same nasiona w woreczku ? prosze o konkretna odpowiedz bo mi bardzo zalezy ________ Połączono posty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 (edytowane) - Nasiona wymagające stratyfikacji: Stratyfikacja to sztuczne stworzenie warunków, jakie panują w zimę w danym środowisku naturalnym. Na szczęście nie musimy zimować nasion przez całe trzy miesiące i nie musimy stratyfikować ich w zimę. Wysiewamy je na odpowiednie, mocno wilgotne podłoże, doniczkę ustawiamy na spodku z wodą destylowaną i całość umieszczamy w temperaturze 0-10C na okres około dwóch miesięcy. W warunkach domowych umieszczamy je w lodówce, zimnym garażu, nie ogrzewanym pomieszczeniu. Przez cały ten okres uzupełniamy zapas wody destylowanej w podstawce. Choć niewielka ilość światła podniesie procent kiełkowalności. Po stratyfikacji nasiona przemieszczamy w stanowisko o dużej ilości światła i temperaturze około 20C. Pielęgnujemy je dalej jak rośliny dorosłe. Po około 1-5 tygodniach pojawiają się pierwsze siewki. tak ciezko jest to znalezc? pozatym nie wiem czy wiesz ale nie dodaje sie tylu znakow na koncu pytania bo to drazni innych jak czytaja Edytowane 18 Maja 2007 przez ozii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo85r Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 no tylko spojrz ile musialem czekac na te odpowiedz miesiac czasu i gdyby nie te pytajniki to pewnie nikt by mi nie odpisal a tak odpowiedz jest po kilku minutach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 racja ale nie wiem czy wiesz, ale ten tekst jest skopiowany ze strony nepenti, z dzialu nasiona, gdzie wszystko masz wypisane - wystarczylo tam wejsc i bys mial odpowiedz natychmiast ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi