L0rD4rK Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) Chciałbym zaprezentować moje terrarium, robione pod katem dzbaneczników. Terra jest jeszcze nie dokończone, brakuje higormetra i jeszcze nie rozwiązałem kwestii światła. Terrarium zrobiłem na zasadzie rozsuwanych drzwiczek. Koszt terrarium 25 zł ;] Szkło wyjąłem ze starych okien koszt = 0 zł, jedynie własny wysiłek i sporo czasu ;], silikon do szkła ( ok 10 zł ), wycięcie szkła u szklarza 10 zł, musiałem za piątaka dokupić płytę szkła bo pękła mi przy transporcie. Opisze po kolei jak postępowałem przy pracy. Terra było robione na 4 ręce , tata mi pomagał przy klejeniu. Wymiary terra 60cm/40cm/35cm (dlugość/wysokość/szerokość). Krok 1: wiadomo, odpowiednie przygotowanie warsztatu ;] Wyciskamy silikon na krawędzie i następnie na odpowiednią krawędż ścianek. Wymagana jest precyzyjna ręka aby dokładnie umiejscowić silikon na krawędzi. Należy robić to dosyć sprawnie gdyż silikon dość szybko "tężeje". Krok 2: już dolepione 3 ściany. oczywiście im szkło dokładniej wycięte tym mniej problemów. Łapiemy kąty. Dobrze jest pokleić dodatkowo, juz zlepione ścianki taśma, żeby się nie rozchodziły i nie wychylały. Do czasu aż silikon nie zaschnie konstrukcja jest dosyć niestabilna. Krok 3: Przylepiamy dach Krok 4: Mocujemy 2 plastikowe listewki , które umożliwią nam włożenie szybek-drzwiczek. Jedna jest płytsza ( umocowana na dole), górna jest głębsza. Takie rozwiązanie umożliwia nam włożenie szybek, które nie będa wypadały, zaczynamy wkładanie od góry, kiedy szybe dopasujemy do dolnej , płytszej listewki, szyba nie wypadnie. Nie wiem jak to wyjaśnić, ciężko mi opisać ten mechanizm Jeżeli ktoś nie zrozumie , postaram sie jeszcze raz wyjaśnić. No i z grubsza to by było tyle. Koncowa prezencja terrarium ( zdaje sobie sprawę że nie wygląda to jakoś rewelacyjnie, ale nie wymagajcie zbyt wiele od amatora haha ) Tak się cisnęły dzbanki zanim zrobiłem terra , a tak to wygląda teraz ;] Teraz terrarium zajęło prawie cały parapet, to musiałem część roślin poprzenosić po innych pokojach hahah ;] Oceńcie jak to wygląda mam nadzieje że fotki i opis się komuś przydadzą. Takie terra jest dosyć łatwo zrobić, potrzeba trochę czasu i chęci ;] Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, to postaram się odpowiedzieć. Aha, gatunki jakie trzymam w terra : Nepenthes 'Hookeriana' Nepenthes maxima x fusca Nepenthes veitchii x maxima Nepenthes x 'Ventrata' Nepenthes X''Ventrinermis'' Pozdrawiam, L0rD4rK Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez L0rD4rK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip_CK Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 całkiem porządne tylko czy ma dobrą wentylację? Ale muszę Ci powiedzieć że świetny pomysł to wcześniejsze "terrarium" wykorzystam go, bo zastanawiałem się co zrbić w lato z dzbankami wystawionymi na balkon tylko, że góra i przednia ściana zrobione będą z takiej siateczki jak do ocieplania bloków tylko, że drobniejszej, żeby było światło rozproszone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Ładne akwarium tylko wentylacja jeszcze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 14 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Z wentylacją nie ma problemu. Odsuwam jedną cześć na 1 cm od ściany, tak smao drugą i jest doskonały przelot powietrza. ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Widzę, że wykorzystałeś znany już patent z taśmą. Jedyna wadą, której ja bym nie zniósł to przesuwana szyba. Strasznie rozpraszałabym mnie podczas obserwacji. Ale jak kto woli. Jakie wymiary ma całość? Bo nie dostrzegłem w treści tematu.. Poza tym na pewno dzbankom będzie dobrze w takich warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Wymiary terra 60cm/40cm/35cm (dlugość/wysokość/szerokość). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip_CK Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Wymiary terra 60cm/40cm/35cm (dlugość/wysokość/szerokość). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Roll. Hee ;D Powinienem jednak zakładać te okulary do komputera ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi