olekdom Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam. Zrobiłem sobie dzisiaj mały spacer po okolicznych polach. Jest tam dużo malutkich stawków. Postanowiłem się zatrzymać przy jednym z nich. Jest on bardzo zarośnięty...głównie roślinność wodna, a wśród niej (chyba najwięcej) pływacza (bliżej nie określony gatunek) Była go cała masa Zdziwiłem się bardzo gdyż do tych stawków spływają podczas deszczów wszystkie nawozy z pól więc woda nie jest zbyt czysta...Później przeszedłem się jeszcze do innych stawków, a tam sytuacja podobna- wszystko zarośnięte, również przez pływacza Tylko w pobliżu jednego ze stawków powstaje osiedle więc obawiam się, że może on zostać zniszczony. I tu pojawia się moje pytanie- czy mogę sobie zabrać do akwarium mały kawałek tego pływacza?? Jestem pewien, że nie zaszkodzi to środowisku bo jest go tam cała masa, ale wolę się upewnić żeby nie mieć później problemów. A jeżeli nie będe mógł zabrać to porobie zdjęcia postępującej budowy w pobliżu stawu i napiszę pismo z prośbą o zezwolenie na zabranie z tamtąd pływacza, które przekażę do mojego wuja który jest leśniczym Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez olekdom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Nie można. Wszystkie rośliny mięsożerne są pod ochroną. Ale jak napiszesz podanie, to jest nadzieja, że się zgodzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 14 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Właśnie przeglądałem zdjęcia "Polskich" pływaczy i stwierdzam, że ten którego ja spotkałem to prawdopodobnie Utricularia vulgaris Czyli pozostaje mi napisać podanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 weź mała bardzo roślinke i zobacz czy Ci przeżyje. Przecież nie wysla za tobą listu gończego ze masz małego pływacza. Lecz bez przesady. Weź 1 nie a to jescze jeszcze itp. Ponieważ bedzie kazdy chciał :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 z tym przreniesieniem to nie wiem czy to takie proste jest ale warto sprobowac, nie wiem czy mozna tak modyfikowac ekosystemy ale jesli nie jesto ®zaden park narodowy ani nic w tym stylu to moze sie udac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Chyba zrobię tak jak pisze Krzysiek- wezmę sobie malutką roślinkę. Stwierdziłem, że nie będe pisał żadnego listu bo zanim otrzymał bym (jeśli wogóle bym otrzymał...) odpowiedź to minęło by sporo czasu. A tak wogóle to uważam, że jeżeli zabiorę małą roslinkę to ekosystem na tym nie ucierpi (ucierpiał by bardziej gdybym nie zabrał tej jednej małej roślinki a staw został by zasypany...i jest to bardzo prawdopodobne, że tak właśnie się stanie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Najważniejsze wziąć z umiarem je tam 1 jak weźmiesz to chyba ekosystem nie padnie A tak jakbym chciał z kółkiem ekologicznym sie przejsć to pływacze wystepuja w pospolitych stawach czy jakieś super miejsca gdzie człowiek nie zagląda?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Jesli masz mozliwosc zrob foty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 19 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Krzysiek- miejsce to jest ogólnie dostępne i każdy może tam zajrzeć. Kiler_89- fotki postaram się wstawić w sobotę. Ostatnio byłem tam po jednego pływacza ale pływały one daleko od brzegu więc nic z tego. A gdy udało mi się "złapać" jednego przy brzegu to był jakiś brązowy...chyba stary...Z ratowaniem pływacza poczekam do maja- czerwca kiedy pływacze się rozmnożą i będzie więcej młodych, zielonych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Teraz po zimie bedzie kiepsko z nimi masz racje lepiej poczekać te kilka tygodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 30 Kwietnia 2007 Share Napisano 30 Kwietnia 2007 co z obiecanymi fotkami ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi