Skocz do zawartości

Pinguicula Cyclosecta I Pinguicula Laueana

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie czy tłustosze Pinguicula cyclosecta i Pinguicula laueana naleza do tlustoszy meksykanskich ?.

Moge postawic tlustosza na np. zachodnim parapecie poniewaz na poludniowym mam balkon ktory dodatkowa ma nad soba dach no i niestety slonce nie pada na parepet w pomieszczeniu a jedynie na parapet od zewnatrz a nie chce zostawiac tam tlustosza bo temperatury na dworze na to nie pozwalaja. Na zachodnim, wschodnim, północnym nie mam balkonów.

Czy worek ktorym przykryta jest doniczka trzeba sciagac co jakis czas ?

Pozdrawiam.

/edit: tematy połączyłem, Heimdall/

Edytowane przez MarX155
Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje tłustosze trzymam na zachodnim oknie i mają sie świetnie :) Dlatego nie widze zadnego problemu :)

Oczywiście po zachodzie słońca doswietlam ale w taką pogode jaka jest dzisiaj nie ma takiej potrzeby :D

Z tego co mi wiadomo to sa to t. meksykańskie.

M-M2

Edytowane przez MichaU-M2
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

"Czy worek ktorym przykryta jest doniczka trzeba sciagac co jakis czas ?"

Tłustosze nie potrzebują wysokiej wilgotnosci z tego co wiem. A worek tylko zwieksza szanse na jakiegos grzyba czy pleśń

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Jakaś wigltoność powietrza myślę, że się przyda. Przynajmniej ja kiedyś próbowałem pewne gatunki tłustoszy, m.in. te które wymieniłeś, hodować na parapecie. Niestety były bliskie śmierci. Nie wiem konkretnie z jakiej przyczyny... Miały dużo słońca, dużo wilgoci w podłożu, a mimo to przestawały momentalnie rosnąć i zaczynały "usychać". Dlatego z mojego doświadczenia wnioskuję, że pewna wilgotność powietrza się przyda. Bardzo dobrze rosną tak w 70-90%. Jak ma ktoś zupełnie inne doświadczenie, albo hodował je na parapecie z sukcesem, to byłoby dobrze, gdyby przy okazji tego tematu tutaj to napisał.

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wszystkie w terrach wiec polecałbym zapewnić środowisko z podobną wilgotnością wtedy wzrost roślin znacznie się przyspieszy. Pinguicula cyclosecta dobrze będzie rosła na parapecie, Pinguicula laueana pozostawiam do dyskusji bo nigdy na parapecie jej nie trzymałem. Co do światła to najlepiej nie wystawiać na pełne słońce w okresie letnim wtedy uniknie się problemu poparzeń (co nie jest w 100% przesądzone ale w pełnym słońcu prawdopodobieństwo takich skutków jest większe) najlepiej uprawiać za jakąś firanką ale nie daleko od okna tak by światło zostawało rozproszone. Dodatkowo dobrze jest zastosować sztuczne oświetlenie na czas zimowy.

Tłustosze które wymieniłeś są meksykańskie.

Tak więc zakres hodowli tych roślinek jest szeroki i każdy zapewne poleci trochę inne warunki ale ja akurat polecam podwyższoną wilgotność i dużo dużo rozproszonego światła

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.