Tomek_ Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 no i sie zrobilo cieplo rano jest 16 stopni Celsjusza i sloneczko przygrzewa wystawilem cala moja kolekcje na balkon i sie wygrzewa balkon jest betonowy wiec wszystko lezy na drewnie aby sie nie ugotowalo czy wy tez zaczynacie wystawiac roslinki ? wczoraj juz byly na zewnatrz i chyba im to nie zaszkodzilo dodam ze jesli ktos grzal przez zime z swietlowek to im wczesniej wystawi tym lepiej slonce nie jest takie mocne i rosliny sie latwiej przyzwyczaja do innego swiatla:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 ja wystawiam muchołowki, zaczęły sie ładnie wybarwiać. Wystawiłem też kapturnice, niestety jedna sie lekko przypaliła ale po przyzwyczajeniu jej do światła jest już dobrze. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z wystawianiem roślin na światło ale miałem nasiona które nie chciały mi kiełkować (stały pod sztucznym oświetleniem).Po jednorazowym wystawieniu doniczek na pare godzin na naturalne, mocne światło w ciągu paru dni wykiełkowały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tihcio Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Trzeba, trzeba wystawić na słońce, już czas. Ja swoje trzymam na dworzu 24 godziny na dobe i im świetnie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2007 cala dobe ? a nie za zimno jest ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 no ja jeszcze sie nie odważyłem na dwór wystawić ....może w sobotę a ile wieksze macie straty wody n świerzym powietrzu ..bo raczej bardziej paruje ? kupujecie wodę czy macie filtry ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Moje stoją od piatku non stop na dworze i nic im nie jest Straty wody są sporo większe i dają się we znaki, ale co zrobić. Trzymam na dworze 2 kapturnice, 2 muchołówki, binatę typical i capensisa i na te 6 roślin idzie mi około poł litra wody dziennie jak jest słońce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 A ja wystawie w polowie maja poczekam aż minie zimna Zośka;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubuś_8 Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 moje kapturnice od dawna już stoją na balkonie tylko na noc je zabieram na parapet jest good purpurea jest juz czerwona, nawet zauważyłem, że po wystawieniu na balkon kwiat który wcześniej rósł jakby chciał a nie mogł w ciągu 2 tygodni rozwinął się o dziwo nie jast na bardzo długiej nóżce, bo ona ma tylko z 8cm, dziwne ale fajnie rosną, balkon mam tylko zachodni ale w lato to dopiero zaszaleją ja mam działkę dosyć duża i wezmę jakiś stół i poustawiam je i na słoneczko będą super rosły, dzabnki podwieszę w rozproszonym świetle przy oczku dla większej wilgotności jestem optymistą są to czyste rejony więc trochę kasy oszczędzę, będe je podlewał deszczówką no może oprócz dzbanków pozdrawiam Kuba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mehi Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 ja wystawilam na okno rosiczki, mocholowke, plywacze i cefalotusa Na razie nie nazekaja ale ciagna wode niezle Aha, stoja tam cala dobe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 Ja tylko muchołówki i kapturnice wystawiam rosiczki sie spalą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 17 Kwietnia 2007 Share Napisano 17 Kwietnia 2007 ja wystawiam wszystkie moje rosliny juz od tygodnia, oprocz dzbanecznikow i kaptrunice juz sie wybarwily, ale farnhami wypuszaja jeszcze plaskie liscie, a papuzia i purpurowa na wpol plaskie.. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 17 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2007 no ja wlasnie podlalem i wyszlo mi 0,75 litra masakra, mam ok 25 litrow w sumie to na dlugo nie wystarczy ja zobacze jaka jest u mnie temperatura w nocy i zastanawie sie czy zostawic czy nie farnhamia ma wolplaskie liscie ale szaleje, ma bardzo duzo nowych rozwijajacych sie lisci bede musial zredukowac ilosc doniczek np do kapturnicy dam tlustosze poprzesadzam capensisy do jednej donicy, sa juz dosc duze i jeden kwitnie ale trudno sie mowi czesc komus moze dam musze zrobic testy wody u mojej dziewczyny woda maja ze studni pompowana, jest u niej ryba i na scianach akwarium nie ma sladu kamienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja jeszcze nie wystawiłam i nie wiedziałam wogole ze sie wystawia ... a jwk pada deszcz to nic się im nie stanie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 co do deszczu to zależy, jeżeli jest bardzo intensywny to może mechanicznie uszkodzić roślinę, jeżeli po deszczu zaraz wyjdzie słońce to rośliny mogą się przypalić, woda będzie rozcieńczała kropelki u rosiczek. ale w naturze nikt rosiczek nie przykrywa w czasie deszczu i jakoś sobie radzą więc to chyba nie jest dla nich bardzo groźne. wczoraj wystawiłem całą kolekcje rosiczek na pół godziny na słoneczko, D. nitidula zrobiła się troche brązowa, chyba ja przypaliło :: mam pytanko: czy rosiczka pigmejska po wydaniu gemmae umiera?bo wlasnie ta D. nitidula wydaje, już dużo wydala i się zastanawiam czy sie przypaliła czy może nadszedł juz jej czas? na zewnątrz woda dużo szybciej paruje, w zeszłym roku latem , jak były upały to schodziło 5 litrów dziennie zbankrutować można. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 czy rosiczka pigmejska po wydaniu gemmae umiera?bo wlasnie ta D. nitidula wydaje, już dużo wydala i się zastanawiam czy sie przypaliła czy może nadszedł juz jej czas? nie umiera ....żyje dalej bo wlasnie ta D. nitidula wydaje, już dużo wydala i się zastanawiam czy sie przypaliła czy może nadszedł juz jej czas? raczej sie przypaliła P.S - u mnie zauważyłem że Drosera pulchella x nitidula zrobiła sie prawie cała bordowa i wygląda świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi