Skocz do zawartości

Slonce Swieci - Czyli Wystawiamy Roslinki!

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze :( to u mnie po wystawieniu kilka roślin zaczęło się prezentować ślicznie, ale niestety doszło też do przypaleń. Kapturnicami sie nie przejmuje bo one wydobrzeją, ale co zrobić z rosiczkami które w efekcie mocno poczerwieniały i niektóre są troszkę "nadeschnięte" i zbrązowiałe?? Trzymać je dalej na polu z nadzieja wydobrzenia, czy może wyekspediować spowrotem do domu i dać im sporo czasu na odrodzenie? Konkretnie są to:

Drosera coccicaulis

Drosera dielsiana

Drosera aliciae

Drosera madagascariensis

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

wczoraj roslinki ze wzgledu na wiatr byly w akwa ale dzisiaj juz jest za zimno na wystawienie ich, a do tego jedyne okno poludniowe to balkon i na parapecie nie ma swiatla o tej poze roku bo dach zakrywa :/

troche mi sie kapturnica i dzbane chyba przypalily.... eh

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wystawiam, na razie ostrożnie tylko w dzień, muchołówki i rosiczki. Zauważyłem, że jak tylko doniczki poszły na dwór to nasiona szybciej wykiełkowały.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wystawiam w dzień kapturnice, darlingtonie, muchołówki i część rosiczek. Jak będzie jeszcze troszke cieplej w nocy to je calkiem tam zostawię. Na razie tylko w dzień. Efekty słonka już widać :D

Odnośnik do odpowiedzi

muchołówki można na całą dobę :) nic się nie stanie :)

Dzięki :) no to muchołówki eksmisja na zewnątrz

jakie te rosiczki?

capensisy, alicja, sesilifolia, burmiani, filiformis, coccicaulis i nidiformis

Odnośnik do odpowiedzi

od czasu jak wystawiam moje mucholowki to wszystkie liscie robia sie takie brazowo-czerwone i nie tylko w srodku pulapki... te zimowe padly, ale wyrasta mnostwo nowych, ktore tez sie zaczerwieniaja.. mam pytanie czym to jest spowodowane, grozne to jest? mi sie zdaje ze to albo przez przelanie albo przezslonce ( maja caly czas wode w podstawce to moze byc za mokro.. no i jednej sie ulamal przekwitly ped kwiatowy.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki.. to wlasnie identycznie jak to wyglada.

no a co do tematu to jestem w trakcie robienia torfowiska i w najblizszym czasie posadze tam rosliny juz na stale.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.