olekdom Napisano 26 Kwietnia 2007 Share Napisano 26 Kwietnia 2007 Ja dzisiaj zaszalałem i wystawiłem za okno wszystkie moje roślinki :: Łącznie z dzbanecznikami :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_K Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Ja również wystawiłem... Jednakże był to wielki błąd. Zapomniałem że osiedle ocieplane jest styropianem. Nie zauważyłem również że w powietrzu latają odłamki tego tworzywa. Co się stało z rosiczkami i tłustoszami?? Można się domyślić... niektóre kawałki zdjąłem pęsetą. Wiele niestety małych nadal tam jest... (może mieć to jakiś wpływ?? Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n@uRiQo. Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Ja też już wystawiłem roślinki na balkon, tylko troszkę się boję, ponieważ w nocy jest trochę zimno a nie chcę stracić roślinek... Co do wody to ja z tym nie mam największego problemu Woda descylowana w Kauflandzie kosztuje 2.59 złoty za 5 litrów. Fakt ze musze kupować filtry do kawy aby ja jeszcze raz oczyscic ale to sa grosze Pozdro :* Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Po co filtrujesz wodę destylowaną?? :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Ja wystawiam swoje roślinki na tarasik . Bardzo ładnie tam sobie rosną . Oczywiście na noc je chowam . Teraz nie wystawiam Dzbanecznika ponieważ popażyło my liście i ma czerwone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 sorry, mam do was pytanie... codzień wystawiam roślinki na pole, ale boje się ze czasem moze byc dla nich nie odpowiednia temperatura, więc: Jak jest ile stopni C mogę wystawiać: Dionaea musicupla, Drosera capensis alba, Nepenthes alata/albo purpurowy, Sarracenia...??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deXter Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Hmm każda roślina ma swoje wymagania, więc wystarczy drogą dedukcji dojść do tego. Dzbanecznika bym tak odważnie nie wystawiał lubi się parzyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Muchołówka jest bardzo wytrzymała na temperature, ale polecam do 10 C.Capensisek też jest bardzo wytrzymały, jednak jego polecałbym od 15 C.Sarracenia identycznie jak muchołówka - te same wymagania. Dzbanecznika bym nie wystawiał, bo on lubi optymalne temperatury, i dużą wilgotność, a na balkonie tego mu nie zapewnisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n@uRiQo. Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Po co filtrujesz wodę destylowaną?? :: Po co mam ryzykować ? Wole wydac 30 groszy za filtr i mieć pewność że woda jest całkowicie czysta ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek102 Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 mozna wystawiać kiełki capensis lub burnamii?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Kiełki tak nie bardzo bo są wrażliwsze niż dorosłe rośliny, chyba że osłonisz od słońca,. myślę jednak, że w domu będą bezpieczniejsze. Muchołówka jest bardzo wytrzymała na temperature, ale polecam do 10 C.Capensisek też jest bardzo wytrzymały, jednak jego polecałbym od 15 C.Sarracenia identycznie jak muchołówka - te same wymagania. Dzbanecznika bym nie wystawiał, bo on lubi optymalne temperatury, i dużą wilgotność, a na balkonie tego mu nie zapewnisz. Co do dzbanka się zgadzam, chociaż troche inaczej bym to ujeła, z resztą nie bardzo. Moje rośliny stoją całodobowo na dworze, w nocy bywało poniżej 5*C i nie widzę żadnych negatywnych skutków. Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2007 ja chowam jedynie tlustosze ale tez nie wszystkie i jest ok nie mam problemow a z reszta nie chce mi sie nosic teraz sie wyfanilem i przytachalem sobie mala palete na niej wszystko stoi odizolowane od betonu zaraz pewnie pojde je podlac aby na noc nasiakly a jest 15 stopni az bo jutro mnie nie ma i dam im max Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Szamanka - muchołówka wytrzyma i 1 C, ale ja mówię o optymalnych warunkach B) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Ale pytanie było o to do ilu stopni można wystawiać, a nie o optymalne warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 U nas juz wszystkie kapturnice powerdrowaly do szklarni, zaczynamy wynosic muchulowki. Pieknie wypuszczaja nowe liscie i kwiaty, niebawem porobie troche zdjec jak otworzy sie wiecej kwiatow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi