Skocz do zawartości

Oderwanie Korzeni

Josyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja kapturnica papuzia podzielila mi sie na 3 i chcialem ja rozsadzic, niestety jedna roslinka zostala oderwana od korzeni ? <_<

jest szansa ze na nowo je wypusci ?

zmienic teraz jej jakos warunki?

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba ukorzeniacza. Musisz po prostu posadzić ją w normalne podłoże (znaczy dla owadożerów) i postawić doniczkę w jakimś plastikowymk pudełku... Konieczne jest, żeby ziemia była ciagle na prawdę mokra. Poziom wody może być nawet bliski poziomowi ziemi. Puści korzenie!

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobie tak z oderwanymi liśćmi tez wyjdzie??

Tak. Z kapturnicy miozna tworzyc sadzonki liściowe. Liść musi być oderwany jak najbliżej kłącza (podobnie jak u muchołówki). Najlepiej było by gdyby liść posiadał resztki kłącza wraz z korzeniami. W dużej wilgotności i przy zapewnieniu sporej ilości śwaitła możemy doczekać się młodej rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

paul ja chciałem użyć ukorzeniacza ale niestety nie maiłem pieniędzy na wysyłkę z nepenti , ponieważ w moim miejscu zamieszkania nie mogę znajść w sklepach ukorzeniacza do roślin . Może poprosze w którymś sklepie żeby sprzedawczyni zamówiła mi ukorzeniacz do roślin . Jak wcześniej wspominałem z moją sadzonką nie jest najlepiej ale plusem jest to że stożek wzrostu jest cały czas zielony i jeden kaptur próbuje się chyba rozwijać więc coś z tego będzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.