Josyn Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam! Moja kapturnica papuzia podzielila mi sie na 3 i chcialem ja rozsadzic, niestety jedna roslinka zostala oderwana od korzeni ? jest szansa ze na nowo je wypusci ? zmienic teraz jej jakos warunki? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Moze ukorzeniasz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 19 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2007 niestety nie posiadam zadnego.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Kwietnia 2007 Share Napisano 19 Kwietnia 2007 Nie potrzeba ukorzeniacza. Musisz po prostu posadzić ją w normalne podłoże (znaczy dla owadożerów) i postawić doniczkę w jakimś plastikowymk pudełku... Konieczne jest, żeby ziemia była ciagle na prawdę mokra. Poziom wody może być nawet bliski poziomowi ziemi. Puści korzenie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 też tak zrobiłem i mialem caly parapet zawalony nowymi sadzonkami :| co do tej wilgotnosci torfu ja tam je nawet przesuszałem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 jak zrobie tak z oderwanymi liśćmi tez wyjdzie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 jak zrobie tak z oderwanymi liśćmi tez wyjdzie?? Tak. Z kapturnicy miozna tworzyc sadzonki liściowe. Liść musi być oderwany jak najbliżej kłącza (podobnie jak u muchołówki). Najlepiej było by gdyby liść posiadał resztki kłącza wraz z korzeniami. W dużej wilgotności i przy zapewnieniu sporej ilości śwaitła możemy doczekać się młodej rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 no to tak to mozna ja mowilem o samym lisciu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 kawalek kłącza, czyli taka mala grudka bialego musi byc ? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Kwietnia 2007 Share Napisano 27 Kwietnia 2007 Czym więcej kłącza przy liściu tym większe szanse na ukorzenienie się roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Ja oderwałem kawałek z korzonkami i z stożkiem wzrostu. Niestety po tygodniu pozwijały mi się liście kapturów i nie wiem co z tym będzie . Wszystko robiłem według waszych wskazówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Czym więcej kłącza oderwiemy tym większe szanse na ukorzenienie sadzonki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Zawsze można użyc ukorzeniacza do sadzonek nie wytwarzających wtórnej tkanki okrywającej:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 paul ja chciałem użyć ukorzeniacza ale niestety nie maiłem pieniędzy na wysyłkę z nepenti , ponieważ w moim miejscu zamieszkania nie mogę znajść w sklepach ukorzeniacza do roślin . Może poprosze w którymś sklepie żeby sprzedawczyni zamówiła mi ukorzeniacz do roślin . Jak wcześniej wspominałem z moją sadzonką nie jest najlepiej ale plusem jest to że stożek wzrostu jest cały czas zielony i jeden kaptur próbuje się chyba rozwijać więc coś z tego będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi