Skocz do zawartości

Binata Zdycha...

Łukasz Skoczylas

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dotychczas binata rosła najładniej. Problem pojawił się w środę - zauważyłem, że końcówki jednego liścia są czarne. Teraz jeszcze kolejne dwa mają coś takiego. Zastanawiam się, co to może być - tydzień temu wystawiłem ją na dwór, to tunelu foliowego dziadka na kilka godzin, gdzie tak naprawdę nie działało na nią bezpośrednie słońce. Tam złapała tyle much, że każdy jej liść był cały czarny. Czy miał ktoś z Was taki problem z czernieniem liści?

Rosiczka przez cały czas, tj. od 3 miesięcy stoi w akwarium pod 2 świetlówkami 10000K, nigdy nie było z nią problemów.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Jak to niby zmiana warunków? - wszystko jest tak, jak przedtem

No jak miałeś ja w domu na parapecie to oddziaływanie słońca było inne niż na dworze. Gdy wystawiłeś roślinkę na dwór zmieniły jej sie warunki klimatyczne. I z tego powodu czarnieją/usychają listki.

pozdrawiam jk

Odnośnik do odpowiedzi

zapewniam cie ze wszystko bedzie ok.

roslina chyba przezyla rodzaj szoku ale jesli bedziesz dalej trzymal ja w takich warunkach- odbije. jedna z moich binat f. extrema p0o wystawieniu pod pelne slonce uschla i przez 3 tygodnie stala bez lisci a po tym okresie zaczela puszczac liscie (poczatkowo nie rozgalezione tak jak nalezy)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

A nie zabrakło na chwilę roślinie wody? Binaty tak mają, że gdy słońce im przyskwiera to pobierają bardzo dużo wody z podłoża (znacznie więcej od pozostałych rosiczek), wystarczy nieuwaga, chwilowy brak wilgoci w podłożu i efekt jest identyczny lub znacznie bardziej drastyczny jak na zdjęciu. Im dłuższy niedobór wilgoci tym większe zniszczenia.

Jeśli cały czas miała wodę, roślina nie miała wcześniej styczności z takim nasłonecznieniem, to jest to efekt oparzenia słonecznego. Tak czy siak - za duża dawka słoneczka dla nieprzygotowej na to roślinki.

Z przejedzenia też usychają liście, ale mają troszkę inny odcień gdy usychają (nie jest to czerń jak przypadku oparzenia).

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 weeks later...

Może się nie znam ale np pędy ogórka (wiem to nie rosiczka x) ) też czasem tak czernieją i to jest grzyb

więc mi to wygląda na grzyba (czy w tunelu twojego dziadka rosną ogórki/dynie itp. ??)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.