Gość buchnos Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam mam 3 dzbaneczniki kupione w tym samym okresie w nepenti, conajmniej 7 miesięcy temu. I tak: wspomniana Ventricosa ( bo nie jestem pewien ) ma się dobrze, co widać na zdjęciu, natomiast Bellii która jest niby łatwa w chodowli wygląda fatalnie tak jak Albomarginata. Co z tym zrobić jak myslicie. Wilgotność jest na poziomie 45-65%, światło też. Pozdrawiam albomarginata http://img215.imageshack.us/my.php?image=obraz017zs3.jpg bellii http://img179.imageshack.us/my.php?image=obraz018io6.jpg ventricosa http://img134.imageshack.us/my.php?image=obraz019kf0.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Nie wiem jakie warunki potrzebują wszystkie twoje dzbaneczniki ale zasada z dzbankami jest jedna im wieksza wilgotność tym lepiej ( u mnie utrzymuje się 90-%95%) ventricosa niedawno kupiłem więc nie powiem ci jak u mnie rośnie. Zerknij też do ziemi czy nic tam się nie zalęgło. Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anutek Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja miałam też problem z belli i bicalcaratą.Były małe i nie puszczały dzbanków.A trzymałam w akwa.Po jakimś czasie zerkłam na spód doniczki i zauważyłam że dziurkami wystają korzenie.Po przesadzeniu do większej doniczki,zaczeły wypuszczac dzbanuszki Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez anutek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Ventricosa jest ogólnie łatwa i rzadko sprawia problemy. Ja tęż zalecałbym zwiększenie wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Za niska wilgotność - przy wilgotności 50% nie ma co liczyć na dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Minimum dla prostych gatunkow to 65% wilgotności (ale tylko gdy jest duzo światła) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Zbyt niska wilgotność. Zapewnij jak najwyższą - szczególnie dla albomarginaty i dużo światła a na pewno zaczną puszczać dzbanki. Zresztą albomarginata sam Ci powie kiedy jest zbyt niska wilgotność - wtedy kiedy ma pofalowane liście jest za niska a jak ma proste ładnie liście to jest OK. Oczywiście jak już zapewnisz wspomniane warunki to daj dzbanecznikom troche czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radas01 Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 mialem podobny problem z n. beli. zalozylem na tera oswietlenie i n. beli zaczal rosnac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 u nas większośc dzbaneczników poza hookerianą rosło sobie spokojnie nie wypuszczając dzbanków albo jak wypuszczały to maleńkie stały nad podstawkami z keramzytem w otoczeniu wielkich kuwet z wodą ...były zraszane 3-6 x dziennie i max wilgotności jaką się udało osiągnąc to 65 % potem zostały przeniesione do terrarium .... zraszanie 2 x dziennie doświetlanie i wilgotne podłoże .....wilgotnośc 80-97 % 2 tygodnie i wszystkie zaczęły puszczać dzbanki jak oszalałe ..... dzbanki piękne duże i na każdej roślinie kilka do kilkanaście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 21 Lipca 2007 Share Napisano 21 Lipca 2007 Tak jak już mówiłem wysoka wilgotność i dużo światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi