Skocz do zawartości

Makro Foto

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

canon a610 + tuleja + UV + odwrocony obiektyw (nie wszystkie, dlatego jest ta ciemna obwodka i mala głębia ostrosci)

bdb0d709f7ac72abm.jpg f67b0d882df38a0bm.jpg 96e188fc819b6e1em.jpg

e272bbedbb0c1a1am.jpg 78bcc22f9c401f62m.jpg 222a7bdfd0fa30c1m.jpg

1c1bf2b167e6559em.jpg 64f954e78d92c948m.jpg 17738fcf7d6102dfm.jpg

i jak ? :D w najblizszym czasie chce kupic inny obiektyw o wiekszej przekatnej i beda ładniejsze foty :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

:D w najblizszym czasie chce kupic inny obiektyw o wiekszej przekatnej i beda ładniejsze foty :)

Bardzo ładnie. Mam jednak pewna sugestie co do zestawu. Jeśli montujesz odwrócony obiektyw nie montuj filtra UV. Może negatywnie wpływać na jakość fotek.

Piszesz o przekątnej obiektywu ale chyba chodzi o średnicę przedniej soczewki lub ogniskową :rolleyes: . Jeśli mam doradzić to szukaj tak zwanych "bardzo jasnych" obiektywów.

Odnośnik do odpowiedzi

UV muszę mięć, przynajmniej na razie ponieważ nie mam pierścienia odwróconego mocowania i jeśli bym nie miał szkła pomiędzy obiektywami to mogły by sie uszkodzić lub porysować a tego bym nie chciał, ten co mam ma mała średnice soczewki i dlatego jest widoczne pogorszenie jakości po bokach, będę szukał zenita bo one mam jeśli sie nie mylę 50mm średnice ? ja swój oparłem na szkle pomiędzy dałem gąbkę od paneli wycięta i zakleiłem taśmą malarska :D

edit

obiektyw odwrócony jest ustawiony na max dziurę tak jest f jeśli sie niemylne 1 coś albo 2,8, ostrość jest ustawiona na makro, ja daje max zoom i macro - odległość to ok 12-15 mm

Edytowane przez SETH
Odnośnik do odpowiedzi

edit

obeiktyw odwrocony jest ustawiony na max dziure tak jest f jesli sie niemyle 1 coś albo 2,8, ostrosc jest ustawiona na makro, ja daje max zoom i macro - odleglosc to ok 12-15 mm

sugeruje przymknąć obiektyw (zwiększyć wartość przesłony) co spowoduje zwiększenie GO (głębia ostrości - mucha nie będzie miła tylko ostrych kilku włosków lecz cała będzie ostra)

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek pisze o maksymalnie otwartej przysłonie w dołożonym do aparatu obróconym obiektywie spełniającym rolę "soczewki". W owym obiektywie przymykanie przysłony nic nie pomoże a tylko pogorszy sprawę. Natomiast przymknięcie przysłony we właściwym obiektywie (tym przy aparacie) rzeczywiście zwiększy tzw. głębię ostrości. Niestety wydłuża to czas naświetlania i wymaga użycia lepszego oświetlenia np. lampy błyskowej lub użycia statywu.

Odnośnik do odpowiedzi

całkiem niezłe foty.. a tu moja robiona przed chwila na szybko żeby ja tu dać.. wieczorem może otworze mój temat i dam więcej lepszych fot macro

66327f29b99d8546.jpg

EDIT: fota robiona Fuji s5000 + filtr HOYA HMC Super UV[0] + soczewka 10 dioptrii

Edytowane przez SETH
Odnośnik do odpowiedzi

na fotosiku jest podgląd ustawień aparatu nie wiem czy wiecie ;) sprawdziłem i robione było ba 6,3f i 1/125s to nie jest tak mało, robione w dzień i ciężko by mi było dać więcej bez zmiany iso a tego unikam jak ognia

odwrócony otwieram na maxa aby było więcej światła i zminimalizować czarna obwódkę, a właściwy zamykam jak tylko sie da ;)

tomciowy

1. ruszone

2. 10 diptrii to baaardzo dużo i popatrz na jakość

3. ziarno ? jakie iso dałeś ?

Odnośnik do odpowiedzi

trochę sie poprzyczepiam

na aparacie ustawiasz maksymalna wartość przysłony, krotki czas, max zoom, nie włączasz w aparacie makro!

na dołączonym obiektywie ostrość na nieskończoność, wartość przysłony minimum

te wartości które podałeś to wcale nie jest tak dużo, ja na heliosie robiłem f8, 1/500s iso 100

powyżej iso 100 nie warto ustawiać bo będą sie już robiły szumy

Odnośnik do odpowiedzi

...powyżej iso 100 nie warto ustawiać bo będą sie już robiły szumy

Według mnie to zależy od aparatu, u mnie minimalne szumy widać dopiero przy iso 400 i spokojnie mogę ustawić 200. Widziałem zdjęcia z aparatów robione przy iso 800 i zdjęcia bardzo ładnie wyglądały. Wszystko zależy od aparatu warto pokombinować :)

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z SETH'em

szumy przy iso to kwestia aparatu.

miałem wiele razy okazje robić foty nikonem d70 i tam przy iso 800 nie było nic widać..

a znowu na moim fuji s5000 przy iso 400 to już sie nie da robić fot.. przy 200 jeszcze jako tako..

Odnośnik do odpowiedzi

ja daje 50 i gitara ;) czasami jak musze to jest 100

dlaczego nie wlaczac makro ?

nieskonczonosc ? hmmm widze ze musze sie pobawic jeszcze bo tez mam na makro ustawiony ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy zamontowanym odwróconym obiektywie czym dalej od obiektu tym większe powiększenie. Dlatego ostrość na nieskończoność i wyłączyć opcję macro, max zoom po to aby nie było winietowania. Przy odwróconym obiektywie odległość ustawiona na nieskończoność da nam tylko tylko kilkanaście centymetrów od obiektu.

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze testy nie wykazaly wiekszej roznicy, ale na nastepne przydal by mi sie pierscien ...... odleglosci nie sprawdzalem :) bede sie bawile wieczorem i napisze co i jak :)

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki - odnosnie iso to zle porownaliscie nikon d70 to jest lustro cyfrowe wiec zachowuje sie jak aparat analogowy i tutaj sie zgodze ze na wysokim iso nie bedzie szumow

ale myslalem ze mowimy o cyfrowkach "czystych" tutaj szumi matryca

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.