unkel Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 chlopaki - odnosnie iso to zle porownaliscie nikon d70 to jest lustro cyfrowe wiec zachowuje sie jak aparat analogowy i tutaj sie zgodze ze na wysokim iso nie bedzie szumow ale myslalem ze mowimy o cyfrowkach "czystych" tutaj szumi matryca Nie zachowuje sie Szumy zaleza od wielkosci (wielkosci fizycznej) matrycy w aparacie. W lustrzankach cyfrowych rozmiar matrycy jest zblizony do rozmiaru kliszy wiec i szumy przy wiekszych czulosciach sa male. W tanich lcyfrowkach przekatna matrycy jest mniejsza wiec przy stosunkowo malym iso (np. 200) widac juz szumy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 7 Maja 2007 Autor Share Napisano 7 Maja 2007 lustrzanki cyfrowe maja matryce jak w kompaktach wiec szumy i tak sa testy nie wykazaly jakiejs roznicy przy nieskonczosci i makro doczepianego obiektywu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkel Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 lustrzanki cyfrowe maja matryce jak w kompaktach wiec szumy i tak sa To dlaczego dobry aparat kompaktowy kupisz za 3000 a dobre body lustrzanki cyfrowej za 30000? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meewosh Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 dobre to pojecie wzgledne kompaktowy? to znaczy taki co sie w kieszeni miesci czy taki jak analog ale nadal cyfra? duzo tez zalezy od optyki, z ta samo ogniskowa kupisz obiektyw za 400zl i za 2000zl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 Według mnie w aparatach cyfrowych podział na lustrzanki i kompakty jest trochę niesłuszny, podstawowa różnica pomiędzy kompaktem a lustrzanka było to że w lustrzance użytkownik widział w obiektywie obraz prosto z obiektywu odbity od lustra oraz miał możliwość zmiany parametrów obiektywu podczas robienia zdjęcia, aparaty kompaktowe mają stałą ogniskowa. A w cyfrówkach nawet tych na które mówi sie kompaktowe użytkownik ma możliwość zmiany parametrów chociażby tych podstawowych i ma możliwość obserwacji tego co pada na matryce na wyświetlaczu albo w wizjerze EVF, canona a610 nie nazwał bym kompaktem raczej hybrydą. A jeżeli chodzi o szumy to nie tylko wina matrycy ale również obiektywu oraz jego jasność, na pewno lepiej pod tym względem będą sie sprawowały aparaty dużo obiektowe. Spójrzcie na zdjęcia z aparatów wstawionych w komórkowe to jeden wieki szum głuwnie z powodu małej matrycy i małego często plastikowego obiektywu, a aberracja chromatyczna powala na kolana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 (edytowane) Na pozwolenie Tomka_ dołanczam swoje 3 fotki makro. Po kolei: D.m. allred, pinguicula x weser i drosera pulhella x niutudula. Robione aparatem Kodak z 740 z przyklejonym z pomoca przejściówki obiektywem z Zenita . SETH: Jutro napisze dziś już nie dam rady Edytowane 8 Maja 2007 przez witek_91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkel Napisano 7 Maja 2007 Share Napisano 7 Maja 2007 dobre to pojecie wzgledne kompaktowy? to znaczy taki co sie w kieszeni miesci czy taki jak analog ale nadal cyfra? duzo tez zalezy od optyki, z ta samo ogniskowa kupisz obiektyw za 400zl i za 2000zl Kompaktowy czyli ze stala, niewymienialna optyka. Pozwole sie nie zgodzic z teza ze podzial jest niesluszny. Nie bardzo rozumiem co kolega nazywa podstawowymi ustawieniami Gdy robi sie zdjecia w pelni manualna lustrzanka analogowa mamy do wyboru czas, przeslona i ostrosc. I o ile w kompatkowych cyfrach mozna juz wybierac dwa pierwsze parametry o tyle ostrosci nie i nigdy nie bedzie mozna wybierac. Odnosnie obiektywow. Nowego, nieuzywanego obiektywu do lustrzanek cyfrowych za 400zl nie kupisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 Na pozwolenie Tomka_ dołanczam swoje 3 fotki makro... A mogłbyś napisac od jakiego zenita konkretnie był ten obiektyw. Mam taki sam aparat i może tez bym pokombinował ...ostrosci nie i nigdy nie bedzie mozna wybierac... Niezgodze sie z tym stwierdzeniem, miałem w rekach kilka aparatów cyfrowych z ręcznym focusem, chociażby niektóre aparaty Lumixa (Panasonic) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 8 Maja 2007 Autor Share Napisano 8 Maja 2007 Seth - bez znaczenia jaki zenit, obiektyw odkrec i przyloz go odwrotnie ja na razie kase zbieram na koncie na taki obiektyw moze byc byle co od starego aparatu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meewosh Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 SETH - ja uzywam obiektywu heliosa (na allegro kupisz za 25zl), to jest najbardziej popularny do tego typu rzeczy, byl jeden na allegro ze swiatlem 1,8 ale niestety nie udalo sie kupic i dorzuce cos jeszcze, pisales o plastikowych obiektywach, teraz wszystkie soczewki sa plastikowe a dokladniej mowiac sa to soczewki organiczne co do cyfrowek jeden kolega wspomnial ze w kompaktach nie mozna ustawiac recznie ostrosci - nie prawda, kumpel mial canona powershot a60 a w nim reczna ostrosc, czas i przyslona sa cyfrowki male takie jak tzw. idioten aparaty i cyfrowki wieksze bardziej przypominajace aparat analogowy ja dziele w ten sposob cyfrowki poniewaz w tym duzym chociaz tam nie ma lustra ale optyka jest lepiej zbudowana i lepszej jakosci, zanim weszly lustra cyfrowe to taka wieksza cyfrowka byla wypasem pod wzgledem optyki no i mozemy korzystac z tulejek a to daje nam mozliwosc zakladania filtrow lub odwroconych obiektywow, nie znam wszystkich modeli dokladnie ale nie maja zbyt jasnych obiektywow i to jest problem, moja minolta jak dobrze pamietam ma swiatlo 4 co da sie odczuc przy slabym oswietleniu w pomieszczeniach, co z tego ze ma mocna lampe jak nie potrafi zmierzyc odleglosci ale nie bede sie juz rozwodzil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unkel Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 powodzenia ustawiac ostrosc przez wyswietlacz za pomoca dwoch przyciskow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Przy makrofotografii lepszym sposobem jest ustawienie ostrości na max i manipulacja odległością aparatu (obiektywu) od obiektu. Tam liczą się naprawdę milimetry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 powodzenia ustawiac ostrosc przez wyswietlacz za pomoca dwoch przyciskow W lumix-ach podczas w czasie ręcznego ustawiania ostrości na środku wyswietlacza pojawia sie okienko z obrazem 1:1 i ustawienie bardzo proste i dokładne . Mam jeszcze pytnie odnośnie wykozystania obiektywu od zenita. Z tego co pamietam to zenit ma gwint 50mm ja w tulei mam 52mm, czy drugi obiektyw musi być przyłozony do obiekywu aparatu czy może być na tulei ? około 7mm od obiektywu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 zanity maja na 99% 58mm stosuje sie taki cos http://www.allegro.pl/search.php?string=mo...p;category=8845 lub tasme ja tez mam 52mm i bede kupowal 52/58 ale dopiero jak bede mial heliosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meewosh Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 jesli chodzi o ostrosc to w minolcie z3 jest tak jak seth mowil o lumixach, minolta dimage a2 (bo taka mialem w rece) ma ostrosc ustawiana na pierscieniu tak jak normalne aparaty (analogi) moj helios ma fi52 ale mialem chyba jeszcze jednego mniejszego, jak juz nie jest taki sam jak wprost do gwintu to lepiej zeby byl wiekszy, jesli nie jest taki sam to sa takie redukcje np. 52-50 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi