Skocz do zawartości

[MUCHOŁÓWKA] - długie liście.

Kober

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić aby muchołówka miała kródsze ogonki liścia?

Prawie na wszystkich zdjęciach muchołówki mają dość kródkie i szerokie listki. A moje są takie długe i cienkie.

Czym to może być spowodowane?

Czy to może jest normalne? :?

redgreen.jpg

(nie jest to aktualne zdjęcie bo teraz znajduje się oczywiście w okresie spoczynku)

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet red-green wystepuje w wielu odmianach. Widocznie obecnie mielismy tylko te w ofercie. W tym roku planujemy zrobic dokladniejszy podzial, bo np posiadamy kilka klonow red dragon (cale czerwone, czerwono-zielone, z dlugimi pulapkami, ze zwarta rozeta lisciowa itd.)

Odnośnik do odpowiedzi

Może to być akurat taka odmiana, a może potrzebują wiecej światła. Wiem że teraz zima ale pod świetlówka może sie ładnie wybarwić i rosnąć w pułapki nie liście.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest taka odmiana "red green" i ten typ tak ma moje tez tak rosną. Ale za to szybo sie rozmnazają mi już po 7 miesiącach z jednej 6 urosło. Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też kupiłem muchołówke amerykańską  na stronce Nepenti i wszystkie płapki są sciśnione, czy czeba na wiosne je rozsadzić ?? :/

Jeśli pułapki są ściśnięte to nawet ładnie wygląda, jak są ściśnięte to znaczy że jest tam sporo roślinek w tej doniczce, jeśli chcesz mieć jakieś sadzonki żeby się z kimś wymienic to możesz je rozsadzic ale ja bym zostawił ładniej wyglada kepka niz pojedyncza roslinka.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sa az w takim skupisku to najlepiej je rozdzielić. Jak rozdzielisz je po równo (z tego wynika że sa tam conajmniej 3-4 spore roślinki, zalezy tez jak duża jest doniczka) to bedą bardzo ładnie wygladały ale to dopiero na wiosne jak skończą zimowanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.