Josyn Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Witam! Podobno jest to bardzo skuteczny i nowoczesny sposób rozmnażania roślin i z tego co słyszałem wymaga jakiejświedzy przyrodniczej. Wie ktoś jak to sie robi, albo gdzie jest tego opis ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2007 Share Napisano 3 Maja 2007 Kultury tkankowe, jeśli tylko spełni się kilka waruków można prowadzić nawet u siebie w domu. Wymagają jednak odpowiednich odczynników (pożywek) które z tego co wiem nie można dostać w Polsce. Na temat domowych kultur tkankowych można sporo znaleźć w internecie lecz w językach obcych. Na ten temat np. TUTAJ i TUTAJ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 3 Maja 2007 Autor Share Napisano 3 Maja 2007 a moglby ktos po Polsku tutaj opisac co potrzeba i jak to zrobic ? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scurvy Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Moge tylko powiedzieć że metoda ta opiera sie na wzroście "młodego pokolenia" na pożywce agarowej. Daje to doskonałe rezultaty lecz ma tez dużą wadę: otóż wyjęcie rośliny z tego agaru (który jest gestą galaretką) jest mega trudne. Dodatkowo korzenie należy dokładnie oczyścić z agaru (również cholernie trudne) bo bez tego po zasadzeniu do torfu wda sie tam pleśń albo inne świństwo i roślinka się zmarnuje. Dostałem od znajomych z labu taką rosiczkę, przesadzilem do torfu, zrobiłem to wszystko jaknajlepiej mogłem ale nie wyglada to za dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOODY Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 Ja znalalem troche po polsku na ten temat: http://www.in-vitro.pl/produkcja.php Ogolnie stwierdzam, ze to baaardzo czasochlonna metoda, trudna i na wlasne potrzeby kosztowna... Oplacalna tylko do masowej produkcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 pozywke mozna zrobic samemu ale jest to dosc klopotliwe, ja sam mialem robic ale zrezygnowalem, podstawa to sterylnosc i jesli jej nie zachowasz to bedzieszm ial bombe biologiczna a nie roslinke, ja sie moze zabiore za to ale nie posiadam agaru, reszte moge zrobic jesli sie nie oczyści z agaru i pożywki pojawiaja sie grzyby, ponieważ one doskonale rosna na tej pozywce jak na razie nie wiem jak oczscic z grzybów i bakterii takie fragment rosliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 Agar-agar to nie problem - kupisz go w każdym sklepie dla wegetarian. Problemem są środki do dezynfekcji tkanek roślinnych oraz odpowiednie preparaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 6 Września 2007 Share Napisano 6 Września 2007 Agar-agar to nie problem - kupisz go w każdym sklepie dla wegetarian. Problemem są środki do dezynfekcji tkanek roślinnych oraz odpowiednie preparaty. Preparaty do odkażania można by spróbować zastąpić, np 90% spirytusem, ale lepej go zostawić dla siebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi