Skocz do zawartości

Rozmnazanie Metodą Kultur Tkankowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Podobno jest to bardzo skuteczny i nowoczesny sposób rozmnażania roślin i z tego co słyszałem wymaga jakiejświedzy przyrodniczej.

Wie ktoś jak to sie robi, albo gdzie jest tego opis ?

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Kultury tkankowe, jeśli tylko spełni się kilka waruków można prowadzić nawet u siebie w domu. Wymagają jednak odpowiednich odczynników (pożywek) które z tego co wiem nie można dostać w Polsce. Na temat domowych kultur tkankowych można sporo znaleźć w internecie lecz w językach obcych.

Na ten temat np. TUTAJ

i TUTAJ

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Moge tylko powiedzieć że metoda ta opiera sie na wzroście "młodego pokolenia" na pożywce agarowej. Daje to doskonałe rezultaty lecz ma tez dużą wadę: otóż wyjęcie rośliny z tego agaru (który jest gestą galaretką) jest mega trudne. Dodatkowo korzenie należy dokładnie oczyścić z agaru (również cholernie trudne) bo bez tego po zasadzeniu do torfu wda sie tam pleśń albo inne świństwo i roślinka się zmarnuje.

Dostałem od znajomych z labu taką rosiczkę, przesadzilem do torfu, zrobiłem to wszystko jaknajlepiej mogłem ale nie wyglada to za dobrze :(

Odnośnik do odpowiedzi

pozywke mozna zrobic samemu ale jest to dosc klopotliwe, ja sam mialem robic ale zrezygnowalem, podstawa to sterylnosc i jesli jej nie zachowasz to bedzieszm ial bombe biologiczna a nie roslinke, ja sie moze zabiore za to ale nie posiadam agaru, reszte moge zrobic :)

jesli sie nie oczyści z agaru i pożywki pojawiaja sie grzyby, ponieważ one doskonale rosna na tej pozywce

jak na razie nie wiem jak oczscic z grzybów i bakterii takie fragment rosliny

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Gość BartoszW
Agar-agar to nie problem - kupisz go w każdym sklepie dla wegetarian. Problemem są środki do dezynfekcji tkanek roślinnych oraz odpowiednie preparaty.

Preparaty do odkażania można by spróbować zastąpić, np 90% spirytusem, ale lepej go zostawić dla siebie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.