Skocz do zawartości

Pinguicula Esseriana - Gnijące Liście Od Środka.

Śmiechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z tłustoszem Pinguicula esseriana. Od pewnego czasu zauważyłem u niego gnijące liście od środka rośliny. Tłustosza trzymam pod kompaktową świetlówką 24W 6400K. Czasami wystawiam go na balkon, chroniąc go dość gęstą firanką. Poziom wody w podstawce wynosi ok. 1,5 cm. W dodatku, gdy przyszedł z nepenti był wyrwany z doniczki i większa część liści była oderwana od bulwy... Zostało około 10 małych liści. W załączniku fotki...

Pozdrawiam :)

post-1744-1178140665.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli on jest w tej małej doniczce 5 cm srednicy to go po prostu przelewasz i to bardzo.

Zgadza się, ta doniczka ma 5cm średnicy.

Ogranicze podlewanie... Zobaczymy, czy odżyje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz ją teraz wręcz przesuszyć, moja od tego nie cierpi :) Pilnuje tylko żeby ziemia była choć troche wilgotna. Od razu mówie, że centymetr na stronie odnosi się do większych doniczek, bodajże 9 cm jeśli dobrze pamiętam, więc przy 5cm to też będzie za dużo.

Odnośnik do odpowiedzi

Intryguje mnie ten biały nalot posrodku stozka wzrostu . . .

Byc moze jest to pleśń co jak napisała wyzej Szanowna Szamanka :D moze świadczyć o obfitym podlewanie . . .

A moze jest to coś innego . . .

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz ci bedzie padal to wyrwij liscia i wsadz w torf to po tygodniu beda nowe dwa. juz duzo razy tak rozmnozylem esseriane. ja mojego przesuszam i to dosc czesto ze ma prawie sucha ziemie ( nie specjalnie, ale wiem ze malo wody potrzebuja )

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.