Śmiechu Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Witam! Mam problem z tłustoszem Pinguicula esseriana. Od pewnego czasu zauważyłem u niego gnijące liście od środka rośliny. Tłustosza trzymam pod kompaktową świetlówką 24W 6400K. Czasami wystawiam go na balkon, chroniąc go dość gęstą firanką. Poziom wody w podstawce wynosi ok. 1,5 cm. W dodatku, gdy przyszedł z nepenti był wyrwany z doniczki i większa część liści była oderwana od bulwy... Zostało około 10 małych liści. W załączniku fotki... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Jeśli on jest w tej małej doniczce 5 cm srednicy to go po prostu przelewasz i to bardzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmiechu Napisano 2 Maja 2007 Autor Share Napisano 2 Maja 2007 Jeśli on jest w tej małej doniczce 5 cm srednicy to go po prostu przelewasz i to bardzo. Zgadza się, ta doniczka ma 5cm średnicy. Ogranicze podlewanie... Zobaczymy, czy odżyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Możesz ją teraz wręcz przesuszyć, moja od tego nie cierpi Pilnuje tylko żeby ziemia była choć troche wilgotna. Od razu mówie, że centymetr na stronie odnosi się do większych doniczek, bodajże 9 cm jeśli dobrze pamiętam, więc przy 5cm to też będzie za dużo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Intryguje mnie ten biały nalot posrodku stozka wzrostu . . . Byc moze jest to pleśń co jak napisała wyzej Szanowna Szamanka moze świadczyć o obfitym podlewanie . . . A moze jest to coś innego . . . M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 Hmmm... znam ten widok :/ Tak ukatrupiłam pierwszego tłustosza... Mogę jedynie potwierdzić ze przyczyną jest przelanie. http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showto...80&sto%BFek ---w tym temacie także jest ten problem poruszony (tak w środku tematu). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 2 Maja 2007 Share Napisano 2 Maja 2007 jak juz ci bedzie padal to wyrwij liscia i wsadz w torf to po tygodniu beda nowe dwa. juz duzo razy tak rozmnozylem esseriane. ja mojego przesuszam i to dosc czesto ze ma prawie sucha ziemie ( nie specjalnie, ale wiem ze malo wody potrzebuja ) pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi