Skocz do zawartości

automat do wody destylowanej -domowa robota

pdf100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mnie za litr destylowanej jest coś kolo 1,2zl a za 5 litrow jest 5 zl :) . Ale ciekawy pomysl z ta wlasna fabryka destylki , a ile trzeba czekac na zebranie sie choc czesci wody do niewielkiego naczynia?
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka, troche trzeba czekać, aż woda wyparuje i sie skropli w zbiorniczku, pare dni, tydzien, zależy ile wody chcesz miec. W im cieplejszym miejscu bedziesz przeprowadzała reakcje, tym szybciej uzyskasz efekty

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

cos.jpg

A moze by cos takiego dzialalo, bylo by to szybsze niz opisany wczesniej powod :) , plan wylada nastepujaco do czajnika wlewamy wode i podgrzewamy ja. Z czajnika wydobywa sie para i osadza na naczyniu np. butelce z dziurka :) Para zmienia swoj stan skupienia na wode i splywa po butelce do naczynia, gdzie zbiera sie czysta woda. Zaznaczam iz nie testowalem tego "czegos" wpadl mi ten pomysl do glowy i chcialem sie dowiedziec co o tym mysla inni :)

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od posiadanych środków oraz ile tej wody potrzebujemy, a przede wszystkim od tego, czy ma to być oszczędnościowe czy dla zabawy ;) Obawiam się, że destylowanie wody z pomocą czajnika itd. może się okazać droższe niż kupno demineralizowanej ;) Jak się uwziąć to można nawet wilgoć z powietrza skraplać sprężarką z propanem ;)

Natomiast pomysł pierwotny z miską i kubkiem bardzo mi się spodobal. To stary sposób na pozyskanie wody w terenach suchych, uczą tego na survivalu ;) Gratuluję wpadnięcia na przeniesienie tej metody w nasze realia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.