Skocz do zawartości

automat do wody destylowanej -domowa robota

pdf100

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem czy gąbka taki syf zatrzyma. Normalnie do otrzymania takiej wody stosuje sie filtr odwróconej osmozy ( czy jakoś tak ) i to za niemałe pieniądze.

a tak na marginesie to i tak duzo placiles bo ja 5L mam chyba za 3.8 chyba mama tyle placila ostatnio

Może i tak. Ale to juz postep z 5zł za 1L na 6,8zł za 5L - ale i tak bede szukał jeszcze taniej. Niestety w moim mieście nie ma aż takiego wyboru. Tamte 5L kupiłem jak wracałem z Ostrowca ze szkoły po drodze.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Sorki, ale Wy to naprawdę macie problemy. Wymyślacie, porównujecie. A ja od dwóch lat nie używam destylki tylko przegotowaną i roślinki mi świetnie rosną. Jak kiedyś jej używałem (destylki) to mi kilka rosiczek pozdychało z tego wszystkiego. Teraz mam spokój i kiedy tylko chcę mogę mieć wodę do roślinek. Oczywiście ja nie mówię, żebyście przestali jej używać, ale trochę przesadzacie....(bez obrazy)...

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tak de facto to przegotowanie składu chemicznego nie zmienia, więc z naszej perspektywy w zasadzie nic nie daje. Ja uważam, że trzeba przeboleć te 5 zł na miesiąc-dwa i po sprawie. A ekonomia socjalistyczna pod tytułem drożej, byle nie za swoje to już totalny czad :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem ile wy macie roślinek, ale na moją hodowle to ja średnio wydaje ok. 60zł miesięcznie na wode :-(

Jedną wodę kupuje za 2,69 i dziennie zużywam prawie cała 5L wode - dla podlewania roślin zużywam jakieś 2,5L, a do nawilżacza 1,5L, i do zraszania jakies 200ml.

A więc dla mnie to nie jest "przebolenie tych 5zł" tylko zbieranie ponad 60zł.

Mam nadzieje że pod koniec roku skołuje filtr odwrotnej osmozy bo tak to sie zachlastać można...

P.S. Nie mam samochodu, a nie zawsze łapie okazje żeby mnie ktoś podwiózł więc po wode do Geanta jade (ze znajomym na szczęście) taksówkarzem. WIĘC CENA TEJ ......... WODY JEST ZBYT DUŻA JAK DLA MNIE!!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym chyba jest "woda" i "Woda". Tak mi sie wydaje ze możesz mieć lebsza wode w kranie (mniej twardą). Moje roślinki nie narzekają na destylke a i kasa zawsze sie znajdzie więc ja nie mam problemów.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mieszkam w bloku i do tego na śląsku gdzie woda ma przeszlo 35 stopni niemieckich twardosci. Masakra, ale po zagotowaniu i odstaniu jest nawet ok :smile: Sama ta woda podlewam na zmiane z destylowana :smile:
Odnośnik do odpowiedzi

Ja mieszkam na przykład w domku - ale nie wyobrażam sobie na przykład 20 miednic z folia za domem na słońcu. Był by nawet niezły efekt i pewnie by sie sporo zebrało, ale co na to rodzice ? Heh Nie licząc tego ze nie mam tylu miednic :)

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi raczej o wykombinowanie czegoś bardziej zaawansowanego technicznie. Sam kiedyś na działce u kumpla w dwa dni zmontowałem z nim prysznic polowy z kolektorem słonecznym, zbiornikiem na 20 litrów itd, a wszstko z desek, starej wirówki, worków na śmieci itd. Minimalnym kosztem mieliśmy codziennie darmową ciepłą kąpiel. Ciepłą do tego stopnia, że trzeba było odlewać trochę wody ciepłej żeby dolać zimnej. Więc spokojnie mpżna pomysł rozwinąć, usprawnić i wygotować wodę. W odpowiednio spreparowanym piecyku możnaby zapewne uzyskać niezłą wydajność przy niewielkich kosztach budowy i zerowym koszcie użytkowania. A i miejsca wiele to nie zajmuje (rzeczony prysznic w całości ok. 3m^2)

Gorzej jak ktoś mieszka w bloku.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mieszkam w Częstochowie.... Jest to prawdopodobnie najlepsza woda w całej Polsce... Oczywiście jeżeli chodzi o większe miasta to jest najlepsza, bo przecież niektórzy mieszkają w pobliżu źródeł itp :P Niestety jest to nie najlepsza woda jeżeli chodzi o rośliny owadożerne, ponieważ jest dość twarda... Natomiast do picia nadaje się praktycznie bez zagotowania...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.