Kiler_89 Napisano 28 Kwietnia 2006 Share Napisano 28 Kwietnia 2006 tak to to samo (różni sie sposobem produkcji) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 A czy capensis mogę podlewać wodą demineralizowaną?? To to samo co destylowana?? Dla roślin nie ma znaczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alchemik Napisano 1 Maja 2006 Share Napisano 1 Maja 2006 Z nudow troche poczytalem o tym destylowaniu wody i wpadl mi do glowy calkiem niely pomysl Potrzebujemy: →garnek z pokrywka →drugie naczynie ktore wytrzyma gotowanie →pokrywka Stawiamy garnek na kuchence do gara drugie naczynie na srodku wlewamy wode do duzego garnka. Przykrywamy pokrywka ale odrowtnie czyli wypuklym do wewnatrz. Wlaczamy gaz i wszystko ladnie smiga. Woda paruje skrapla sie na pokrywce i wpada prosto do drugiego naczynia:) Jedyny problem to zdjecie pokrywki tak aby nie wylac tego co nam naparowalo Co o tym myslicie ? Czy sklad tej wody bedzie wlasnie taki jaki chcemy czyli prawie czyste H2O :> Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 1 Maja 2006 Share Napisano 1 Maja 2006 tak tylko to chyba wyjdzie drozej niz destylka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alchemik Napisano 1 Maja 2006 Share Napisano 1 Maja 2006 No wiesz zalezy bo ja mam gaz ryczatlowo wiec Zreszta i tak nie bedzie mi sie chcialo meczyc moze z raz sie pobawie zobaczymy bo faktycznie 5 litrow to koszt 3 zl wiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMINOS Napisano 1 Maja 2006 Share Napisano 1 Maja 2006 Robienie wody destylowanej we własnym zakresie, to jakby nie było są koszta... jeżeli ktoś z okolicy potrzebuje to mogę udostępnić wodę redestylowaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 Może niektórzy z Was pomyślą, że jestem jakimś idotą. Postanowiłem podjąć próbę stworzenia kolejnego destylatora, w miarę wydajnego i działającego przy użyciu energii słonecznej: oto jak on wygląda i jak działa: W małym 12 litrówym akwarium stoi butela wypełniona wodą, na słońcu temperatura w akwarium wynosi około 45*C. Butelka jest włożona do czarnej skarpety (czarny kolor pochłania energię słońca i się nagrzewa) - mamy około 52*C w butelce. Obok akwarium stoi biała kartka, odbijająca światło do środka akwarium, oraz lusterko skupiające promienie na butelce. Teraz mamy około 57*C w butlelce. Woda paruje intensywnie i skrapla się na "pseudorynience" zrobionej z folii i drutu po czym spływa na dół. Załączam zdjęcia: na pierwszym widac efekty parowania gdy urządzenia stoi w domu więc jak będzie działało w słońcu się okaże...: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 Bardzo ciekawy pomysł :!: Sprubóje takie coś skonstruować :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 elegancko pomyslowosc to jest to //EDIT ale zdjecia sa troche male... daj moze wieksze i wiecej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 ale zdjecia sa troche male... daj moze wieksze i wiecej Kliknij na zdjęciu to się powiększy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 No, to już jest niezłe rozwiązanie. Proponuję drobne usprawnienia- butelkę pomalować na czarno, żeby jej nie izolowała ta skarpeta i zakryć czymś (choćby folią śniadaniową, nie mylić z aluminiową ) boczną ściankę tego akwarium (tą której nie ma ) To powinno dość znacząco poprawić wydajność utrzymując wyższą temperaturę. Byłoby super znalezć stalową rurkę w której przebiegałoby skraplanie efektywniej niż w tej folii, ale to już kosmetyka. Niemniej pomysł bardzo, bardzo trafny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 proponuje usprawnienia: 1.keramzyt(naprawde ogromnie ułatwia parowanie wody) 2.dać większą powieszcznie skraplania pary (odciać góre butelki i zastappić np szklaną płytą) 3.pomalować butelke na czarno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 Kurcze tutaj mamy McGiver'ów ] Dobry pomysł :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 6 Maja 2006 Share Napisano 6 Maja 2006 No wysilmy mózgi a może stworzymy domowy filtr RO :). Co do szybki to trzeba by coś zrobić żeby para osadzała się tylko na szybce a nie wylatywała w powietrze. Jutro pomaluje butelkę na czarno. Wsadze do akwarium, dam nad nią szybkę, i zorbię dodatkową ściankę z folii . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 moze poprostu odciąć góre pod skosem i przyklejić slikonem ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi