Serbia Napisano 29 Sierpnia 2007 Share Napisano 29 Sierpnia 2007 Serbia - zgadza się, myślę jednak że autor artykułu nie miał tu na myśli południowego parapetu. Podczas zimy małe muchołówki trzymam na wschodnim parapecie, bez żadnej folii i mają tam temperaturę ok. 16C. Ja mam okna na południe. Ogólnie to bardzo dobrze, ale jak widać w przypadku zimowania może sprawić kłopot. Ale chyba jednak spróbuję rośliny przezimować na parapecie - okna mam niezbyt szczelne, często także zimą lekko uchylone, jako że lubię mieć świeże powietrze w pokoju. Problemem jednak może okazać się kaloryfer, ale planuję w jakiś sposób zaizolować parapet, co mam nadzieję zapewni temperaturę tam niższą, niż 16 stopni. Przy okazji może ktoś podda mi jakiś pomysł na izolację termiczną stanowiska z roślinami. Ja rozważam na razie dwie możliwości: styropian oraz matę izloacyjną. Jeśli chodzi o to drugie, to nie do końca wiem co to jest - pomysł podsunął mi kolega, twierdząc że jest to materiał z jednej strony termoizolujący (zapobiegłby nagrzewaniu stanowiska od spodu przez kaloryfer), a z drugiej odbijający ciepło. Kapuch - zimowałeś kapturnice w lodówce? A co z odorkiem rozkładających się much? Nie przeszkadzał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 29 Sierpnia 2007 Share Napisano 29 Sierpnia 2007 A ja mam do was pytanie- nigdy nie zimowałem niczego , ale w domu mam garaż- niezbyt szczelny przez co w zimie jest tam właśnie niska temperatura, jest dużo okien i światła- no z opisów innych to byłoby to najlepsze miejsce do zimowania. Moje pytanie- czy jeśli postawię rośliny blisko parapetu, bo tam najzimniej, to jak zaświeci słońce to ich nie "obudzi" ? Przecież w zimie też czasem jest żarówa jak nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 29 Sierpnia 2007 Share Napisano 29 Sierpnia 2007 Z pewnością nie... możesz śmiało je dać na parapet. Główną rolę pełni tu temperatura. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bialy2007 Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 mam pytanie czy wg. podczas zimowania może być trochę światła nie dużo, światło by wpadało przez okienko w piwnicy i temperatura oczywiście 10-15 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Podczas okresu spoczynku światło jest potrzbne. Naturalna ilość swiatła w zimie wystarczy dla muchołówki. Lepiej będzie dla rośliny jesli temperatura nie przekroczy 10 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 13 Października 2007 Share Napisano 13 Października 2007 Nawet i w 16C roślina prawidłowo przezimuje. Swiatło owszem, jak najbardziej jest potrzebne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexterxx Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 (edytowane) Wybaczcie, że odkopuje, ale właśnie myślałem nad zimowaniem mojej muchołówki i wymyśliłem takie coś: Sprawdziłoby to się na balkonie? Edytowane 11 Listopada 2007 przez Dexterxx Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ola Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 hmmm.Ja nie wiem ale zdaje mi się albo już kotoś na forum dał taka propozycje.Niepamietam dokładnej odpowiedzi ale to chyba nie był zbyt dobry pomysł.Można by zrobic taki test np zamiast doniczki włozyc jakiś kubeczek z wodą i gdy przez noc woda zamarznie tzn, że to nie najlepszy pomysł ponieważ roślina nie powinna mieć ujemnych temperatur.Njalepsza to ok 5-10 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Niezbyt udany pomysł. Jeżeli miałbyś tam zimować 1 roślinę to szkoda pracy.Lepiej postawić na parapecie w temp 10-15. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexterxx Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Niezbyt udany pomysł. Jeżeli miałbyś tam zimować 1 roślinę to szkoda pracy.Lepiej postawić na parapecie w temp 10-15. Myślałem o tym, ale temperature mam ciut za wysoką ~18*C.. Może uda mi się wykonać ten projekt, wrzuce czujnik temp do środka i bede monitorował przez kilka dni.. Ale to nie jest pewne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczykp Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 Sam steropian nie zapewni Ci tego że w środku będzie temperatura powyżej 0 gdy na polu będą temperatury ujemne. Co prawda przy temperaturze np -2 miałbyś 0 stopni, ale popatrz na to z innej strony. Steropian izoluje ale co ma izolować jeśli w środku nie będzie podgrzewania ani nic z tych rzeczy to mija się z celem, chyba żebyś tą "paczke" wnosił do domu żeby sie nagrzała ale wtedy roslina zwariuje. Jednym słowem projekt nie wypali. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexterxx Napisano 13 Listopada 2007 Share Napisano 13 Listopada 2007 Ok, to sie nawet za to nie zabieram ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi