Skocz do zawartości

Muchołówka Po Zimowaniu..:(

Melek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam muchołówkę regular form. Przed zimowanie była baaardzo duża i w dniczce było ich nawet kilka. Nie chciałem ich przesadza przez zimowaniem. Mucholowka zimowała razem z katurnicą woda była mniej niż np latem. Teraz gdy już ją mam po zimowaniu muchołówka jest słaba. Nie ma żądnej pulaki! Liscie gniją, może to od tego ,że za dzuo wody ale wątpie... Prosze pomóżcie, dajcie radę, nie chce aby padła.

Odnośnik do odpowiedzi

Po zimowaniu różnie sie dzieje. Jeśli jest bardzo źle to coś w tym zimowaniu musiało byc nie tak.

Zadażaja sie liście bez pułapek, albo jakieś niedorozwinięte. "Zimowane" liście czesto ulegaja poparzeniu słonecznemu.

Jednym zdaniem- po zimowaniu czesto roślinki wygladają gorzej, zwłaszcza że nie wszyscy mają świetne warunki do zimowania.

Nadmiar wody może zaszkodzić.

Przydałoby się zdjecie(tak tak zawsze to piszę...)

A co możesz zrobić? Jak coś z glebą nie tak, jakieś gnicie, to przesadzić ewentualnie rozdzielić ale to może dodatkowo osłabic roslinę.

Zapewnic jej odpowiedznia ilosc wody(co osoba to sposób, najprościej dolewać wody dopiero jak poprzednia zostanie wykorzystana\wyparuje)

No i na słonko (ostrożnie z mocnym bo może sie poparzyc, jest już o tym w kilku tematach)

I czekać, czekać, czekać....... na nastepne liscie....

Odnośnik do odpowiedzi

wejdz na fotosik.pl i tam masz linki "miniatura na forum"

za duzo wody, to nie tak ze ma byc jej mniej, podloze ma byc lekko wilgotne ale woda nie powinna stac podczas zimownia, ja mialem kolo wschodniego oknan a strychy i nawet przemarzly ale nawet roslinki nie ucierpialy przy tym :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Riv tak jak prosilaś wrzuciłem fotki muchołówki. Proszę wszystkich o radę co mam zrobić! Nie chce aby muchołówka padła...

Edytowane przez Melek
Odnośnik do odpowiedzi

Melek, wcale nie jest tak źle z twoją roślinką ;] Sporo zielonych listków, więc sie nie przejmuj. Roślina jest po zimowaniu więc ma prawo byc zmarnowana. Możesz wymieć podłoże i na okienko, przed kilka dni zwiekszaj stopniowo ilosc swiatla. Z wodą postępuj tak jak powiedziała Riv. Nie panikuj, bedzie dobrze ;]

Odnośnik do odpowiedzi

L0rD4rK ma racje nie panikuj tak , ponieważ widze że twoja muchołówka ma zalążek więc za niedługo powinnna być na tym miejscu pułapka . Widze że twoja muchołówka zaczna już po zimowaniu odzyskiwać siły . Myśl;e że jeśli nie jest przelana i nie zaczeła jej gnić bulwa w co wątpię to jeśli zapewnisz jej dobre okno lub oświetlenie nie będzież zbytnio przelewał swojej roślinki to wróci ona do stanu świetności . Mam jeszcze takie pytanie nie miała ona czasem pędu kwiatowego ?? Pytam się ponieważ często muchołówka po zimowaniu kwitnie .(u mnie wszystkie większe muchołówki po zimowaniu zakwitły ):)

Odnośnik do odpowiedzi

Tam są chyba 4 muchołówki i były 3 pędy kwiatowe lecz je odciąłem ponieważ wiem ,że kwiatostan ją osłabi a ja nie chce mieć małe i osłabione muchołówki. Zrobiłem zle odcinając?? Mam torf o Ph 4-4,5 do iglaków, mogę wsadzić w to muchołówkę? Ostatnio przesadzałem do niego rosiczki ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zrobiłeś ucinając te pędy kwiatowe . Jednak wyjście tego kwiatu nad rozete muchołówki twoją muchołówke troche kosztowało i to może być jedną z głównych przyczyn osłabienia twojej muchołówki . Drugą przyzyną to bedzie prawdopodobnie zimowanie , a nie wiem jak z bulwą twojej muchołówki czy nie miała za dużo wody i tak przez to wygląda twoja muchołóweczka . Poczytaj troche na forum zastosuj się do naszych rad i wszystko powinno być ok :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam jeszcze jedno pytanko, bo od kilku dni zauważyłem ,że po podłożu w doniczce muchołówki brykają sobie małe białe robaczki i podskakują ,szybko sie przemieszczają, nie wiem czasem czy to nie ziemiórki. Może to zaszkodzić muchołówce?? ,

Edytowane przez Melek
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcę rozsadzić muchołówki to mogę użyć tego kwaśnego torfu (Ph 4-4,5) ?? Ostatnio przesadzałem rosiczki i trzymam je w tym torfie;] Przypomnę ,że ona jest do iglaków.

A te stworzonka są podobne do pasikonia tylko chyba w setnym pomniejszeniu :D:P :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na to, że te robaczki u Ciebie to właśnie skoczogonki. Tu jest krótki opis i zdjęcie: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/srd.html

Jeśli chodzi o podłoże do roślin, jeśli jest przeznaczone dla iglaków to wolałbym go nie stosować. Nie raz było na tym forum o podłożu, poszukaj jakie jest zalecane. Jeśli lubisz eksperymentować to "wolnoć Tomku w swoim domku".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.