PioFer Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 (edytowane) Witam. Mam problem. Pojawila sie plesn na calej powierzchni doniczki z nasionkami rosiczek. Nie jest jej grubo (ok. 2mm) jak przejade lekko palcem to znika ale boje sie ze wtedy nici z nasionek to samo jak ja woda poleje ale i tak sie pojawia po pewnym czasie. Co mam robic ?. Slyszalem ze dobry jest topsin tylko czy bede go mogl kupic w kwiaciarni. Pozdrawiam i licze na szybka pomoc. Edytowane 10 Maja 2007 przez MarX155 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Nie wiem czy w kwiaciarni, na pewno w marketach typu Obi, na dziale ogrodniczym. Dobrze słyszałeś Topsin to chyba najpopulanniejszy środek na pleśń na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 No to moze byc maly problem bo w Brzesku nie ma Obi budowlany jedynie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Ja kupiłem w ogrodniczym. Zwiększ nasłonecznienie i przewiewność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 (edytowane) Naslonecznienie to jedynie jak wyniose na dwor ale dzis i tak nie da rady bo dzien jest pochmurny. Do przwiewnosci to moze wiatraczek pomoze. http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=454 --- moze to sa wykwity soli. Postaram sie zrobic zdjecie i wyslac. Zdjecia: Plesn czy wykwity soli czy jeszcze cos innego ? ___ Połączono posty Edytowane 10 Maja 2007 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 To jest pleśń Jak masz dobrze zaopatrzony ogrodniczy to będzie, niekoniecznie musi być Topsin, przeciw pleśni są też takie środki jak Biosept, myślę ze możesz użyć właściwie każdego środka grzybobójczego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 (edytowane) Dodam ze podloze jakiego uzywal to torf spphangum. Woda odstana z kranu (miękka, uzdatniana). Zdrapac ta plesn czy tylko i wylacznie potraktowac jakimiś srodkami a moze istnieja jakies domowe sposoby radzenia sobie z plesnia. _________ Edytuj swoje posty jak chcesz coś dopisać a nie odpowiadaj na nie ! Edytowane 10 Maja 2007 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubczak Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 zdrapanie na dłuższą metę nic nie da;/ lepiej użyć środka przeciwgrzybicznego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioFer Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 W takim razie zrobie tak. Zdrapie plesn (mysle ze nasionka przetrwaja) nastepnie zamontuje wiatraczek komputerowy, nastepnie zastosuje srodek przeciwgrzybiczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Jak zdrapiesz tą pleśń to razem z nasionkami więc zostaje ci tylko chemia. Domowe sposoby to wywar z rumianku http://nepenti.pl/forumpl/Choroby-I-Szkodniki-t2669.html Poczytaj sobie tu ___ Jak kolejny raz napiszesz post pod postem dostaniesz ostrzeżenie, po prawej na dole jest przycisk z napisem edytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi