Skocz do zawartości

Plesn Na Calej Doniczce Z Nasionkami

PioFer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem. Pojawila sie plesn na calej powierzchni doniczki z nasionkami rosiczek. Nie jest jej grubo (ok. 2mm) jak przejade lekko palcem to znika ale boje sie ze wtedy nici z nasionek to samo jak ja woda poleje ale i tak sie pojawia po pewnym czasie. Co mam robic ?. Slyszalem ze dobry jest topsin tylko czy bede go mogl kupic w kwiaciarni.

Pozdrawiam i licze na szybka pomoc.

Edytowane przez MarX155
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w kwiaciarni, na pewno w marketach typu Obi, na dziale ogrodniczym. Dobrze słyszałeś Topsin to chyba najpopulanniejszy środek na pleśń na forum :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Naslonecznienie to jedynie jak wyniose na dwor ale dzis i tak nie da rady bo dzien jest pochmurny. Do przwiewnosci to moze wiatraczek pomoze. http://nepenti.pl/forumpl/index.php?showtopic=454 --- moze to sa wykwity soli. Postaram sie zrobic zdjecie i wyslac.

Zdjecia:

dsc00037of8.jpg

dsc00038os0.jpg

Plesn czy wykwity soli czy jeszcze cos innego ?

___

Połączono posty

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

To jest pleśń

Jak masz dobrze zaopatrzony ogrodniczy to będzie, niekoniecznie musi być Topsin, przeciw pleśni są też takie środki jak Biosept, myślę ze możesz użyć właściwie każdego środka grzybobójczego.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dodam ze podloze jakiego uzywal to torf spphangum. Woda odstana z kranu (miękka, uzdatniana).

Zdrapac ta plesn czy tylko i wylacznie potraktowac jakimiś srodkami a moze istnieja jakies domowe sposoby radzenia sobie z plesnia.

_________

Edytuj swoje posty jak chcesz coś dopisać a nie odpowiadaj na nie !

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zrobie tak. Zdrapie plesn (mysle ze nasionka przetrwaja) nastepnie zamontuje wiatraczek komputerowy, nastepnie zastosuje srodek przeciwgrzybiczny.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zdrapiesz tą pleśń to razem z nasionkami więc zostaje ci tylko chemia.

Domowe sposoby to wywar z rumianku

http://nepenti.pl/forumpl/Choroby-I-Szkodniki-t2669.html

Poczytaj sobie tu

___

Jak kolejny raz napiszesz post pod postem dostaniesz ostrzeżenie, po prawej na dole jest przycisk z napisem edytuj

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.