Kober Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Czy Kapturnicy podczas zimowania też marnieją i usychają liście :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 21 Stycznia 2006 Share Napisano 21 Stycznia 2006 Tak,wszystkie spowalniaja wzrost, koncowki lisci obsychaja, wytwarzaja podluzne plaskie liscie jak np s.flava czy s.oreophilla. Mimo tego warto zapewnić im duzo swiatla. Wtedy znacznie szybciej rosna z nadejsciem wiosny (u starszych roslin najczesciej jako pierwszy pojawia sie kwiat) Najpozniej w okres spoczynku wchodzi leucophylla. Wystawy tych roslin robi sie na jesien, bo wtedy najefektowniej wygladaja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 9 Lutego 2006 Autor Share Napisano 9 Lutego 2006 Uschnął mi liść do połowy i dalej już nie usycha. Jak nisko Go ściąć :?: Całego, aż do ziemi czy tylko tyle ile uschło :?: Wtedy znacznie szybciej rosna z nadejsciem wiosny (u starszych roslin najczesciej jako pierwszy pojawia sie kwiat) I tak właśnie zaczyna się u mnie dziać . Czy u kapturnicy kwiat tak samo osłabia roślinkę jak przy muchołówce :?: Czy mogę spokojnie pozwolić mu kwitnąć :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 12 Lutego 2006 Share Napisano 12 Lutego 2006 Tylko tyle, ile uschło i tnij po skosie. Kwiat zostaw, ale zapewnij roślinie możliwie najwiecej swiatla. Kwitnace kapturnice rosna nieco nizsze, ale kwiat ogolnie nie wplywa tak mocno na rozwoj jak w przypadku mucholowki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Moja kapturnica wytwarza takie male listki.Czy ona w ogle zimuje?/prosze o porade Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 A czy kapturnica podczas zimowania powinna mieć ciemno czy trzeba ją doswietlać? bo słyszałem, że "półświatło" w piwnicy z małym oknem jest najgorsze i nie wiem co o tym myślec... proszę o radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 18 Lutego 2006 Share Napisano 18 Lutego 2006 Jaka to kapturnica? Plaskie, male liscie sa czesto wypuszczane w okresie zimowym np przez s.oreophilla i s.flava To takie samo pytanie, czy mucholowki i kapturnice maja w naturze ciemno w zime? Połswiatlo rozumiem w tym momencie jako taka ilosc swiatla jaka mamy w tej chwili na zewnatrz, czyli krotki dzien i mala ilosc, z powodu zachmurzenia. Oczywiscie lepiej to niz nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopciak Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 W jakich temperaturach powinno sie zimować kapturnice czy można je przezimować w temperatuże pokojowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Kapturnice zimuje się w temperatuże od 0 do 10C. Więc pokojowa to chyba nie jest Więcej na ten temat znajdziesz na stronie Nepenti w dziale Kapturnice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 3 Maja 2006 Share Napisano 3 Maja 2006 zalezy gdzie sie mieszka Co do światła, z tego co wiem o kaktusach a zasady zimowania są w praktycznie kazdej roslinie podobne nie musisz ich doswietlac - roslinki ogolem tracą troche kolor, liscie mogą wiednąc i nie wygladc pieknie (prznajmniej w mojej słoncolubnej hodowli tak to wyglada) z tego co czytalem rosiczki,kapturnice itp musz miec wilgoc w doniczce w okresie zimowania (tak?) Jesli dobrze pamietam, to trzeba uwazac bo jak wiadomo - mało słonca, słaba wentylacja, wilgoc i roślinne podłoze - pleśniak czy grzyb gotowy. ps ( wiem ze teraz sie roslinu juz wybudza ale koncowka mojego posta to takie pytnako małe na przyszlosc ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 3 Maja 2006 Autor Share Napisano 3 Maja 2006 Tak. Podłoże musi być wilgotne ale nie może stać woda w podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Termit Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Witam! Od jakiegoś miesiąca jestem w posiadaniu młodziutkej sadzonki kapturnicy i muchołówki. Roślinki póki co rozwijają się dobrze, kapturnicy co prawda troszkę usycha parę przykrywek, ale czytałam ze to reakcja na zmianę klimatu, podróz itp. (przywiozłam je z Wrocławia a mieszkam w Rzeszowie) Mam pytanie w związku z zimowaniem, otóż moja piwnica satnowczo nie nadaje sie na takie miejsce. Jest ciemna, ciepła i za bardzo wilgotna. Chciałabym się dokładnie dowiedzieć na czym dokładnie polega zimowanie obu roslinek w lodówce. Tzn zanim temp na dworze nie spadnie ponizej 5 st planuję je trzymać na balkonie....czy muszę je czymś ocieplać? I jak to jest z tym zimownaiem w lodówce? czy na wskutek braku światła roslinki nie padną? czy muszą być ocieplane czymś? proszę o szczegółowe informacje! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Było o tym wiele razy. Zimowanie kapturnicy i muchołówki w niczym się nie różni. Użyj opcji szukaj - np. dla hasła zimowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 25 Września 2006 Share Napisano 25 Września 2006 A czy ktoś mi mogłby powiedzieć jak wyglądają objawy wejścia w okres zimowania Sarracenii x Moorei? Z góry dziękiję za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 25 Września 2006 Share Napisano 25 Września 2006 Kiedy zaśnie nie będzie puszczała nowych liści. Przed wejściem w okres spoczynku będzie rosła wolniej, liście będą wąskie, taśmowate. Najlepiej trzymać ją na zewnątrz to sobie do końca października uśnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi