Skocz do zawartości

Wilgotność

morganoo

Rekomendowane odpowiedzi

więc chciałem sie Was zapytać co sądzicie o takim sprzęcie jak "nawilżacz elektryczny" (zamienia wodę na stosunkowo chłodną parę wodną) zastosowanie - utrzymanie wilgotności ventraty? :)

jeśli pomysł jest ok , to czy woda zastosowana do nawilżania może być odstane z czajnika / ew. czysta deszczówka?

I jeszcze pytanie ap ropo samego podlewania dzbanecznika - destylka do podstawki?

z góry dzięki za odpowiedź :)

Odnośnik do odpowiedzi

ok to już na jedną część znam odpowiedź :)

jeszcze takie zapytanie czy spora wilgotność powietrza przeszkadzałaby muchołówkom w rozwoju? :)

bo d.capensis wytwarzałaby mniej kleiste kropelki, tak?

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia muchołówki są wrażliwe na pleśń, wolą mniejszą wilgotność, jak i nie lubią zastałego powietrza.

Przy większej wilgotności capensis wytworzy malutkie kropelki, tak więc i tych roślin do terrarium nie polecam.

Odnośnik do odpowiedzi

cała sprawa nie miała by dziać się w akwarium/terrarium, normalnie w pokoju. nie mówi o jakimś drastycznym /stałym zwiększeniu wilgotności :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

czyli uważacie, że nie ma sensu?

jeszcze mam pytanie - czy korzenie(?) dzbanecznika powinny wystawać trochę ponad powierzchnie? Wymienić torf? Jeśli tak to czy ten z nepenti będzie odpowiedni? Jak przesadzać?

Jeszcze czy mógłby ktoś rozpoznać jaki to dzbanecznik? Co robić, żeby przywrócić go do formy? Kupiłem okazyjnie za 6 zł :P

post-2415-1178899266.jpg

post-2415-1178899286.jpg

Edytowane przez morganoo
Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinny wystawać ponad podłoże ,a co do gatunku niech się wypowiedzą znawcy dzbanków:-) Muchołówki nie potrzebują dużej wilgotności zerknij do mojej galerii stoją na południowym parapecie i są podlewane destylką.

Odnośnik do odpowiedzi

miki1995, z tymi rosiczkami to się mylisz. Otóż im większa wilgotność w pomieszczeniu w którym znajdują się rosiczki - tym większe krople, lecz one już nie są tak kleiste jak w pomieszczeniu z mniejszą wilgotnością.

Załóż nowy temat w dziale "identyfikacja" aby rozpoznać dzbanka.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.