morganoo Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 więc chciałem sie Was zapytać co sądzicie o takim sprzęcie jak "nawilżacz elektryczny" (zamienia wodę na stosunkowo chłodną parę wodną) zastosowanie - utrzymanie wilgotności ventraty? jeśli pomysł jest ok , to czy woda zastosowana do nawilżania może być odstane z czajnika / ew. czysta deszczówka? I jeszcze pytanie ap ropo samego podlewania dzbanecznika - destylka do podstawki? z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Dzbaneczniki podlewasz normalnie, żadnej wody w podstawce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganoo Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 ok to już na jedną część znam odpowiedź jeszcze takie zapytanie czy spora wilgotność powietrza przeszkadzałaby muchołówkom w rozwoju? bo d.capensis wytwarzałaby mniej kleiste kropelki, tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Z mojego doświadczenia muchołówki są wrażliwe na pleśń, wolą mniejszą wilgotność, jak i nie lubią zastałego powietrza. Przy większej wilgotności capensis wytworzy malutkie kropelki, tak więc i tych roślin do terrarium nie polecam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganoo Napisano 10 Maja 2007 Autor Share Napisano 10 Maja 2007 cała sprawa nie miała by dziać się w akwarium/terrarium, normalnie w pokoju. nie mówi o jakimś drastycznym /stałym zwiększeniu wilgotności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 No to po co zwiększać wilgotność ?? Myślałem, że robisz terra, i chcesz tam wsadzić wszystkie roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganoo Napisano 11 Maja 2007 Autor Share Napisano 11 Maja 2007 (edytowane) czyli uważacie, że nie ma sensu? jeszcze mam pytanie - czy korzenie(?) dzbanecznika powinny wystawać trochę ponad powierzchnie? Wymienić torf? Jeśli tak to czy ten z nepenti będzie odpowiedni? Jak przesadzać? Jeszcze czy mógłby ktoś rozpoznać jaki to dzbanecznik? Co robić, żeby przywrócić go do formy? Kupiłem okazyjnie za 6 zł Edytowane 11 Maja 2007 przez morganoo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Nie powinny wystawać ponad podłoże ,a co do gatunku niech się wypowiedzą znawcy dzbanków:-) Muchołówki nie potrzebują dużej wilgotności zerknij do mojej galerii stoją na południowym parapecie i są podlewane destylką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki1995 Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Wydaje mi się, że jest to Ventriciosa, ale nie odchodzmy od tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganoo Napisano 12 Maja 2007 Autor Share Napisano 12 Maja 2007 racja, powróćmy do tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 miki1995, z tymi rosiczkami to się mylisz. Otóż im większa wilgotność w pomieszczeniu w którym znajdują się rosiczki - tym większe krople, lecz one już nie są tak kleiste jak w pomieszczeniu z mniejszą wilgotnością. Załóż nowy temat w dziale "identyfikacja" aby rozpoznać dzbanka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 POLL NIEPRAWDA TO JUZ BYLO TYLE RAZY NA FORUM PORUSZANE !!! moroqano twoj dzbanecznik nie moze tak wystwac i ma za mokre podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganoo Napisano 13 Maja 2007 Autor Share Napisano 13 Maja 2007 tak tak już to poprawiłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi