Skocz do zawartości

Kilka Pytań Odnośnie Rosiczek

looky

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Kupiłem sobie na allegro ostatnio 60 nasionek Drosery capensis red.

Mam instrukcję postępowania, ale mam problem.

Nie mam torfu, mieszkam w Rzeszowie i nie wiem gdzie go tu można dostać. Może ktoś z rzeszowiaków wie? Castorama - Leroy Merlin? Czy może jeszcze gdzieś indziej.

I pytania:

1. Ile nasionek mam wysypać do doniczki tak żeby nie mieć bałaganu (w doniczce) tzn ile nasionek żeby wyrosło z 10 łapek.

2. Kiedy będę mógł pozbierać nowe nasionka i ile mi sie ich "zrobi"?

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1) do doniczki 5,5 cm wsypuje sporo, ponad setkę :) i tak i tak przeżyją tylko niektóre :)

ad 2) na nasiona sobie poczekasz, zanim ona urośnie to minie duuużo miesięcy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Torf kupisz praktycznie w każdym ogrodniczym...ja byłem dzisiaj w trzech sklepach, w jednym - takim wiekszym sklepie - mieli tylko 80 litrowe opakowania, a w dwoch pozostalych, mniejszych sklepikach mieli opakowania po 5, 20 i 50 litrow. Miasteczko nie jest duze, okolo 20k ludzi a , a torf mozna bez problemu dostac. W Twoim miescie, biorac pod uwage, ze jest jeszcze wieksze tez nie powinno byc problemu z kupnem. Zapytaj o kwasny torf, jak nie beda mieli to zapytaj gdzie jest inny ogrodniczy, albo gdzie mozesz dostac taki torf.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Byłem w Castoramie, nie znalazłem takiego torfu. Poszedłem do Tesco i kupiłem coś takiego:

07051201.JPG

07051202.JPG

Może być?

Aha i jeszcze jedno z jednego nsaionka rozwinie sie jedna bulwa z której wygda gałązki, czy z jednego nasionka będzie jedna gałązka? Tzn jak wrzuce 30 nasionek do doniczki to wyrosnie mi przypuśćmy te 5 rosiczek czy 5 łapek?

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez looky
Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki sam, identyczne ph...tyle ze bez napisu "TESCO" :)

dobry bedzie.

Edytowane przez MOODY
Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Aha i jeszcze jedno z jednego nsaionka rozwinie sie jedna bulwa z której wygda gałązki, czy z jednego nasionka będzie jedna gałązka? Tzn jak wrzuce 30 nasionek do doniczki to wyrosnie mi przypuśćmy te 5 rosiczek czy 5 łapek?

Szczerze mówiąc nie wiem o co ci chodzi ale się domyślam. Jedno nasionko to jedna roślina a nie jeden liść. To chyba logiczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do wysiewu nasionek-tez wysiałem w jednej doniczce dosyć sporo, około 100. Wykiełkowały prawie wszystkie a zostało niewiele... nie wiem czy lepszego skutku nie przyniosłoby wysianie ilosci np 10 w jednej doniczce... mniej nasion na takiej samej powierzchni daje chyba wieksze szanse na przeżycie...

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Hej! Nie otwieram nowego tematu. Piszę w starym. Nie wiem czy dzieje się coś złego z torfem (taki jakby biały nalot i gdzieniegdzie zielone - to pleśń?) Poniżej zamieszczam zdjęcia

100_7503.jpg

100_7504.jpg

100_7505.jpg

Pozdr

Odnośnik do odpowiedzi

Oby, ale folię z niej ściągnąłem 2 dni temu. Chyba jeszcze nie zdążyłoby się nakurzyć. A ile jeszze musze czekac az ta rosiczka urosnie na tyle zeby cos zjesc? Jestem laikiem w tych sprawach. Prosze o wyrozumialosc :)

Edytowane przez looky
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.