Skocz do zawartości

Owadożerne W Zagłębiu Dąbrowskim

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wybrałem się na małą wycieczkę w poszukiwaniu polskich owadożernych i prosze - oto efekt

Tłustosz dwubarwny

post-69-1179125867.jpg

post-69-1179125896.jpg

post-69-1179126007.jpg

Rosiczki ogrągłolistna i długolistna

post-69-1179126092.jpg

post-69-1179126214.jpg

Storczyk plamisty

post-69-1179126261.jpg

i jakieś grzbki (???)

post-69-1179126296.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

skad wiesz, ze dwubarwny, a te anglice to raczej intermedie, chyba, ze dopiero wychodza im dorosle liscie.

dwubarwny wg książki o tym miejscu, zbacze jeszcze jak będą kwitły; a rosiczki to wszystkie 3 gatunki tam są :)

Odnośnik do odpowiedzi

to jest to, zwłaszcza tłustosze w naturze... i ja niedługo wybieram się na pobliskie torfowiska bo wiem, że na 100% są tam CP

Pozdro bardzo fajne zdjęcia !

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałam się wybrać zobaczyć rosiczki, ale dzień przed wizytą ktoś wykupił ten teren i.......połowe z tego skosili :(

Ps. storczyk jest mięsożerny?? z tego co słyszałam to owady wpadają do kielicha i zapylają, a potem wylatują ???

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

gryzon - rosiczki sa chronione, niszczenie roslin chronionych jesto przestepstwo

ja ciagle szukam :) w srode jade 2 raz do przeclawia, juz jedno oczko wodne znalazlem ijeszcze raz zajrze moze zle patrzylem ;)

bylem w plesnej w prywatnym ogrodzie botanicznym i widzialem u. vulgaris i d. rotundifolia :)

mmandi - gdzie dokladnie sa te torfowiska ?

dlaczego masz Tarnów wpisany ?

Edytowane przez Tomek_
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość Nepenthes

Ja mam fotki znalezionych przeze mnie tłustoszy w Tatrzańskim Parku Narodowym ale nie mogę ich zamieścić bo są na komórce a nie mam kabelka żeby ją podłączyć do kompa <_<

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.